Шановні колеги! Надаємо Вашій увазі матеріал, присвячений хірургічному лікуванню ендометріом та впливу даного оперативного втручання на поліпшення репродуктивних наслідків. У даній статті буде розглянуто сучасні дані стосовно ведення ендометріом у контексті лікування неплідності

Матка – це порожнистий орган, який представлений трьома шарами. Внутрішній, що вистилає її порожнину – це ендометрій або слизова оболонка, середній, найтовстіший – міометрій або м’язовий шар, і зовнішній – очеревина, що огортає матку, або серозна оболонка. Ендометрій, у свою чергу, поділяється на 2 шари: функціональний, що відторгається під час менструальної кровотечі і базальний (паростковий), який дає початок новому зростанню функціонального шару [42].

За даними G. Meresman et al., у структурі гінекологічних захворювань ендометріоз посідає третє місце після запальних процесів і міоми матки, уражаючи від 10 до 59% жінок репродуктивного віку (21–40 років). Чимало авторів характеризують цю патологію як одну з найскладніших. Ендометріоз призводить до функціональних і структурних змін у репродуктивній системі, суттєво погіршує фізичне здоров’я, працездатність, часто впливає на психоемоційний стан жінок, значно знижуючи якість життя [43]. Тривалий і прогресуючий розвиток, тяжкість клінічних проявів, стійке порушення репродуктивної функції, довгочасна втрата працездатності свідчать як про медичне, так і про соціальне значення цього захворювання [44].

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю