Профі-Лаб «ЗУСТРІЧІ ПРОФЕСІОНАЛІВ: вагітність, пологи, післяпологовий період», який пройшов у Києві 20–21 жовтня, став справжнім святом як для учасників, так і для нас, організаторів. Традиційно цей захід, а ми проводимо його вже втретє, поєднав доповіді спеціалістів, дискусійні панелі, ворк-шопи від провідних українських та світових експертів галузі, обговорення сучасних практик.                                                                                                                                       

Доктор Драган Белчі з Хорватії, учень та соратник Майкла Старка, представив учасникам заходу сучасні техніки та погляди щодо ведення прирощеної плаценти та розповів про інновації у кесаревому розтині. Він відповів на запитання, які турбують сучасного лікаря: Чи варто змінювати звичні практики? Як уникнути екстирпації матки при патології кріплення плаценти? Як зменшити материнську крововтрату та зберегти репродуктивну функцію?

Тема кесаревого розтину звучала також в доповіді Сергія Чечуги. Він розкрив особливості проведення кесаревого розтину при різних акушерських станах та розповів про технічні проблеми, які можуть спіткати акушера.

Йоша Стеетскамп з Німеччини поділився практиками профілактики пролапсу тазових органів в акушерстві і провів майстер-клас із застосування ехоскопії під час дітонародження – прості та ефективні технології, які кожен може опанувати на своєму робочому місці.

Професор Світлана Галич у своїй доповіді розкрила таємниці рухів та мімічної реакції внутрішньоутробної дитини: про що може розказати міміка плода та чи дійсно ми можемо застосовувати її оцінку для розпізнавання патологічних станів.

Жвавий інтерес поціновувачів акушерських загадок викликала доповідь Віктора Ошовського про рідкісні акушерські синдроми.

У своїх доповідях спікери часто піднімали контраверсійні питання, які завжди з інтересом сприймаються аудиторією. Так, Ігор Лахно допоміг розібратися у спірному питанні: що працює при ІЦН – цервікальний серкляж чи превентивні комбінації? А Дмитро Коньков розповів про нові підходи у профілактиці та лікуванні ПЕ, чим відрізняється рання та пізня прееклампсії та чи можемо ми профілактувати прееклампсію, не пов’язану з плацентарним фактором.

Артем Чернов свою доповідь присвятив підступному акушерському ускладненню, яке зустрічав у своїй практиці кожен акушер. Він розповів, як попередити, розпізнати, а головне, як оптимально діяти у випадку виявлення акушерської гематоми.

Два дні напруженої роботи конференції показали справжній інтерес лікарів до сучасних проблем акушерства. Усі доповіді знайшли відгук серед учасників, результатом чого були цікаві запитання та жваві дискусії.

Ці та інші фото:  https://photos.app.goo.gl/kUQ8XKIzET43wQf92