Профі-Лаб «Східноєвропейські зустрічі професіоналів: звичні втрати вагітності», проведений у Києві видавництвом «Екстемпоре» у партнерстві з клінікою «ISIDA», вдало відкрив новий навчальний Профі-Лаб-рік. Якщо згадати прикмету «як зустрінеш…», то розпочатий сезон обіцяє бути непересічним та щедрим на нові відкриття.

Зануритись в певну тематику від звичних та улюблених загальних Профі-Лабів з акушерства, гінекології, медицини плода та неонатології спонукала не лише цікавість до питань втрат вагітності, що не зменшується після проведення менш масштабних майстер-класів на цю тему.

Невиношування вагітності – неосяжна проблема, спроби вирішення якої можуть бути успішними лише після розв’язання рівняння з багатьма невідомими. Усвідомлення цього факту вимагає від лікаря, який нею займається, безперервного самовдосконалення не лише у звичному акушерсько-гінекологічному напрямку, а й занурення у генетику, намагання зрозуміти репродуктивну імунологію, вивчення гемостазіології та ендокринології.

Професор Asher Bashiri з Ізраїлю, президент Світового Конгресу із RPL, відкрив захід, навівши сучасні дані щодо розповсюдженності та причин втрат вагітностей.

Новий погляд на розв’язання завжди складної задачки – лише трансформоване старе (не стільки добре забуте, скільки дещо спрощене та знецінене). Якщо звична передконцепційна підготовка в пацієнтів з невиношуванням зводиться до рутинної консультації генетика та призначення фолієвої кислоти, то нова версія радше концентрує увагу на периімплантаційних подіях, куди сягає коріння значної частини втрат вагітності.

Саме таку точку зору репродуктолога на тлумачення невиношування та його спорідненість з іншими розладами фертильності (неплідністю, субфертильністю, повторними невдалими імплантаціями) запропонувала та обґрунтувала у своїй клінічній доповіді Світлана Шиянова. Ця ідея взята за основу комплексного підходу до діагностики та лікування невиношування вагітності в умовах спеціалізованого центру, інтегрованого у процес лікування неплідності. Керівник Центру та автор цього матеріалу розповіла, як виникла ідея саме такого підходу та як налагоджено процес ведення пацієнтів з невиношуванням під час вагітності та поза нею. Цікаво, що Asher Bashiri, керівник найстарішого в Ізраїлі Центру, продемонстрував на клінічних випадках, як саме проходить розв’язання клінічних задач з невиношування та чому це ліпше робити саме в умовах спеціалізованого закладу.

Можна погоджуватися чи ні з ідеєю спорідненості розладів фертильності, проте неможливо не визнати, що напрямком, який напевно об’єднує невиношування та неплідність, є генетика – двигун сучасної репродуктологіі.

Саме тому учасникам була надана непересічна можливість почути кілька доповідей абсолютно різного напрямку: про існуючі методи генетичноі діагностики (Юлія Кременська) та батьківські патології та їхній вплив на повторні втрати (Микола Веропотвелян). Можливості та переваги Передімплантаційноі генетичної діагностики при невиношуванні доводив Krzysztof Lukaszuk (Польща), а зв’язок ПГД з хромосомними патологіями попередніх вагітностей та хромосомні дослідження продуктів запліднення у своїй блискучій доповіді висвітлив Nasser Al-Asmar (Іспанія).

Яка справжня розповсюдженість маткових аномалій та як їх діагностувати? Чи варто проводити гістероскопічну метропластику, як це ліпше робити та коли потім вагітніти? Що корисного може дати ембріоскопія при втратах вагітності? Матковій анатомії та ендоскопії була присвячена окрема сесія, де кожна з зіркових доповідей професорів Миколи Грищенка, Vasilios Tanos з Кіпру та Asher Bashiri заслуговує на окреме переповідання.

Спроби підкорити нездоланні вершини імунології репродукції мали різну успішність залежно від досвіду підкорювачів. Надто це складна галузь, де немає однозначних відповідей. Борис Донськой занурився у вир імунологічних досліджень, декого заплутавши остаточно, тоді як професор Ірина Судома від філософії повернулася до практичних аспектів імунотропної терапії при невиношуванні.

    

Чи можна розповісти про антенатальну загибель плода так, щоб слухачі боялись поворухнутися та пропустити принаймні слово? Віктор Ошовський майже годину протримав в напрузі зал, викладаючи власні висновки щодо проблеми загалом та її аспектів в Україні зокрема.

Наприкінці другого дня найстійкіші та найвідданіші учасники були нагороджені можливістю нарешті розібратися в тому, «що», «де» та «як» у діагностиці та лікуванні тромбофілічних станів при невиношуванні.

Висновки щодо «ЗУСТРІЧЕЙ ПРОФЕСІОНАЛІВ: звичні втрати вагітності» неосяжні та суперечливі, як сама проблема. З одного боку, інформаційна насиченість заходу така, що неможливо було піддатися спокусі відволіктись та щось пропустити. З іншого – багато про що ще можна і треба говорити та сперечатись. Тож, мабуть, – далі буде?..

 

Ці та інші фото: photos.app.goo.gl/ROX6NnHNNzdRaI7S2