17–18 листопада ми провели Профі-лаб, присвячений проблемам гінекології. Зібравши українських і закордонних учасників та гостей, ця конференція стала однією з найважливіших подій 2017-го року. Особливі гості, особливі теми та безперечно палкі дискусії – це все «ЗУСТРІЧІ ПРОФЕСІОНАЛІВ: гінекологія» цього року. Кожен запрошений доповідач – ім’я у своїй галузі і водночас практичний лікар, який постійно вирішує конкретні клінічні завдання.

Відкрила конференцію член-кор. НАМНУ, д. мед. н., професор Т. Ф. Татарчук. Вона запросила лікарів заглянути у майбутнє: з чим зіткнеться жінка середніх років вже у найближчому десятилітті? Розповіла про новий профіль підходу до діагностики захворювань, нові технології в прогнозуванні ризиків і можливості знайти нове прочитання в лікуванні вже існуючих станів.

Великий інтерес аудиторії викликали доповіді нашої гості з Литви. Lina Zabuliene, спеціаліст з ендокринології, провела майстер-клас, в якому розповіла про резистентність до інсуліну: про причини виникнення, методи оцінки, та головне – про розлади жіночого здоров’я, пов’язані з цим порушенням.

Справжньою родзинкою заходу стала сесія з оперативної гінекології. Два закордонних майстри з Європейської академії гінекологічної хірургії – професор Vasilios Tanos та доктор Giuseppe Bigatti, а також професор М. Г. Грищенко продемонстрували найкращі сучасні техніки операції міомектомії і розповіли про профілактику і лікування ускладнень лапароскопічної міомектомії, а також про тактику ведення пацієнток з міомою матки у клініці репродуктивних технологій.

Надзвичайно цікавим виявився формат дискусії, у якому К. Г. Хажиленко та О. В. Попков спробували знайти відповідь на запитання: чи можуть бути поєднані гінекологічна хірургія та збереження репродуктивного здоров'я?

У сесії, присвяченій естетичній гінекології, професор О. О. Процепко та Є. В. Колодченко вирішували питання: чи є естетична гінекологія модою, чи доцільністю. О. О Процепко, як завжди, яскраво та доступно розповів про досить молодий напрямок медицини – урогінекологію, а Е. В. Колодченко докладно розповів, що мають знати акушери-гінекологи про естетичну гінекологію.

Надзвичайно цікавою та інформативною була сесія з онкогінекології, яку підготували фахівці клініки Verum.

Різноманітні форми роботи дозволили відчути кожного активним учасником процесу, а не просто слухачем. Серед широкого розмаїття тем доповідей, що прозвучали на Профі-лабі, кожен учасник знайшов для себе щось корисне, потрібне, намітив перспективи подальшого самовдосконалення. Адже так прекрасно, коли люди прагнуть до нових знань і при цьому отримують задоволення!