Численні еволюційні механізми інтегрують особливості харчування, середовища і гормонального статусу, щоб гарантувати народження потомства в умовах енергетичного достатку і уникнути цього в умовах голоду. Така метаболічна стратегія добре реалізується в середовищах, де обмаль харчів, натомість в умовах надлишку харчування вона може ставати шкідливою. Надмірна вага, як і виснажлива фізична активність є чинниками, які суттєво змінюють гормональний профіль організму, впливаючи на плідність жінки – і в корисний, і в некорисний спосіб (Silvestris 2018)

 

Проблема надмірної ваги стає все більш загрозливою для здоров’я у розвиненихкраїнах. Згідно з даними ВООЗ, надлишкова вага трапляється у 30% жінок у США та Європі. Крім того, у 6% хворобливий надлишок ваги (ІМТ понад 35 кг/м2), і така ситуація утримується стабільно протягом останнього десятиліття (Luke 2017).

Пропонуємо ознайомитися із фізіологією жирової тканини, ризикми надмірної ваги для плідності, перебігу вагітності і здоров’я потомства, а також із деякими практичними моментами, спрямованими на подолання проблеми.

Жирова тканина та її фізіологія

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю