31 січня медична платформа INgenius* організувала зустріч із Генрі Маршем – людиною, що відома у світі як першокласний хірург та філософ медицини. Команда видавництва EXTEMPORE мала нагоду побувати на лекції нейрохірурга, відомого на півсвіту не лише своїми професійними досягненнями, а й надзвичайно відвертими есеями про призначення лікаря та власний досвід, що говорив на тему грошей і медицини. І тепер ми залюбки ділимося найцікавішими висловлюваннями людини, що з початку 90-х років вболіває за зміни в українській медицині.

 

 

Лікарі будуть потрібні завжди, хвороби нікуди не зникнуть.

...

Ми почали жити довше. Але населення, що старіє, дорого обходиться. Деменція і рак – найдорожчі захворювання для системи. Власне, медицина – найбільший бізнес у світі. Витрати на охорону здоров’я збільшуються значно швидше, ніж росте добробут країн. Це всесвітній тренд.

...

Топові фармацевтичні компанії витрачають на рекламу значно більше коштів, ніж на пошук нових препаратів. Одна з основних загроз ХХІ століття – резистентність до антибіотиків. Чому ж фармацевти не шукають рішення проблеми? Тому що у цьому мало зиску! Лікування раку – от прибуткова сфера!

...

Погана медична освіта і комерційна зацікавленість у грошах пацієнтів – ось кити призначень непотрібної терапії та проведення зайвих або безглуздих операційних втручань у приватній медицині у всьому світі.

...

Проблеми української медицини – корупція, погана базова та післядипломна освіта, неофіційна плата лікарям у конвертах, автократія в медичній сфері. Це комплексні питання, на які немає простих та швидких відповідей. Необхідно розуміти, що ніхто не здатен вирішити ці проблеми в одну секунду. Але ви вже у процесі трансформації.

...

Я зустрічався з Супрун вчора і мав тривалу бесіду про те, що вони роблять. Я знаю, що вона непопулярна серед людей, які у результаті реформи втратять гроші. Але одні втратять, а інші будуть в плюсі. При змінах завжди є переможці та переможені. Це нормально. Багато років я приїжджаю в Україну, і мені завжди було боляче бачити, які нікчемні спроби покращити стан охорони здоров’я були зроблені. Тому подобається вам Супрун чи ні – але вона і її команда дійсно намагаються змінити стан речей.

...

Занадто велика кількість госпіталів – ще одна проблема для сфери охорони здоров’я України. Їх кількість неспівмірна з якістю. Це спадщина Радянського Союзу, яку належить подолати.

...

Лікар не має права робити будь-що, якщо пацієнт проти. Ми тут для того, аби допомагати людям. Однак якщо пацієнт із релігійних міркувань відмовляється від допомоги, ми не повинні втручатися.

Мова йде про повагу до пацієнта і лікарську етику. Перший принцип – це автономія пацієнта. Будь-яке втручання має бути вибором пацієнта, а не лікаря.

...

Як ви знаєте, я прихильник права на евтаназію. Евтаназія – це не про те, щоб дати лікарю ліцензію на вбивство, а щоб визнати право пацієнта обирати. Визнання рішення та способу померти – це питання на кшталт визнання гомосексуальних шлюбів. Це прийде, але потрібен час.

 

* INgenius – інтернет-ресурс, створений командою студентів та лікарів для розвитку українських медичних спеціалістів. Рекомендації, огляди публікацій, новини медицини – все це можна знайти на INgenius