В Україні створено нову професійну медичну асоціацію 

Липень – місяць не надто багатий на події у професійному співтоваристві. А тому легко пропустити щось насправді варте уваги. Тому ми намагаємось інформувати вас про цікаві і, головне, корисні новини української медичної сфери. Про одну з таких коротко розповімо сьогодні

 

Нейроімунологія об’єднує не тільки неврологів та імунологів

Ньюсмейкерами цього разу виступили колеги імунологи, точніше нейроімунологи. У середині липня 2019 року в Україні офіційно зареєстрована нова медична спільнота – ГО «Асоціація спеціалістів з нейроімунології, імунотерапії та нейрореабілітації» – АНІН.

До слова, акушери-гінекологи також запрошені брати участь у науково-практичних конференціях та інших заходах АНІН, а також увійти до її складу. Адже різні аспекти імунології давно вже є необхідною складовою акушерської і гінекологічної практики.

Загалом, членом Асоціації може бути будь-яка людина, яка має вищу медичну освіту. На цьому, зокрема, під час першого засідання, яке відбулося у Києві, 18 липня цього року наголошував Володимир Стефанишин, один з ініціаторів та засновників Асоціації, директор єдиного і унікального поки що для України медичного центру «Клініка нейроімунології VIVERE».

Спікер детально розповів присутнім про мету, принципи, напрями діяльності, структуру і найближчі плани Асоціації.

Окрім традиційних для будь-якої професійної асоціації напрямків – освітня складова; участь у розбудові політики галузі (клінічні протоколи, настанови тощо); формування когорти експертів для створення рецензій на профільні медичні статті тощо, є й інші опції, які мають зацікавити лікарів. Зокрема, члени Асоціації матимуть можливість розібрати складний клінічний випадок за допомогою онлайн-консиліуму. Тобто, максимально оперативно і на вищому професійному рівні.

Крім цього, є ще один приємний і завжди актуальний бонус – знижка (аж до 50%!) на участь у міжнародних наукових заходах, що відбуваються за кордоном. З огляду на їх чималу вартість, погодьтеся, приваблива можливість.

Теми для майбутніх конференцій, семінарів та тренінгів формуватимуться, у тому числі, з урахуванням побажань лікарів. Так, вже під час цього, першого, засідання, шляхом опитування присутніх, було визначено тему наступного, яке планується провести 26 вересня 2019 року. Отже, наступна зустріч буде присвячена темі «Нейроінфекції».

 

Все про герпесвірусні інфекції у щойно виданій монографії

Під час засідання також відбулася презентація монографії «Герпесвірусні інфекції» к. мед. н., зав. лабораторії імунології та молекулярної біології інституту експериментальної і клінічної медицини НМУ імені О. О. Богомольця, секретаря Асоціації Дмитра Мальцева. «… Всі види вірусів, всі відомі ураження різних органів і систем. Ускладнення. Сучасна діагностика, лікування, профілактика. Всього 200 сторінок – стисло, але ємко. Створює повну картину проблеми», – так характеризує свою роботу автор.  До слова, ті, хто подає заявку на членство в Асоціації, отримують примірник у подарунок.

 

Унікальна нейрохірургія в Україні

Окрім організаційних питань новоствореної Асоціації, програма засідання передбачала також невелику, але вельми цікаву науково-освітню програму.

Зокрема, Володимир Федірко, д. мед. н., зав. відділення субтенторіальної нейроонкології Інституту нейрохірургії імені А. П. Ромоданова НАМН України, висвітлив у своїй блискучій лекції актуальну проблему тригемінальної невралгії. Особливий акцент лікар зробив на необхідності дотримання адекватного алгоритму діагностики, у тому числі, вірусологічних досліджень. Адже сьогодні вже відомо, що нейропатії герпесвірусного походження не мають типових клінічних проявів.

Він також наполягає на тому, що наступним кроком діагностичного алгоритму після збору анамнезу, скарг та клінічних проявів, має бути візуалізація внутрішньочерепного простору (при першому ж зверненні пацієнта!).

Загалом, всі пацієнти з порушенням функції черепних нервів потребують консультації нейрохірурга для верифікації складової, що потребує нейрохірургічного лікування.

 

Вплив мікробіоти на здоров’я людини. Запитань поки більше, ніж відповідей

«Вісь мікробіота – кишківник – мозок» – тема, яку презентував Дмитро Мальцев. Медичний інтерес до теми ролі мікробіоти у запобіганні захворюванням постійно зростає. Вона є дуже популярним предметом наукових досліджень і дискусій. Все це відображається у численних публікаціях кращих наукових видань, у тому числі, журналу «Ланцет».

Натомість, як зауважує спікер, до наявних клінічних рекомендацій з ведення та лікування пацієнтів ці дані поки не внесені. Причина, на думку лікаря, полягає у тому, що впровадження таких даних може призвести до досить відчутних змін самих протоколів. Тож, насторожене ставлення продиктоване прагненням все перевірити, зважити всі «за» і «проти».

Якщо говорити про акушерську і гінекологічну практику, то, наприклад, питання, чи потрібні дитині, народженій шляхом кесарого розтину, бактерії з вагіни матері, досі залишається дискусійним. І таких питань чимало, адже фактів накопичено багато, доказів – менше. Тож, як кажуть, далі буде.

Отже, не стаючи на жодну зі сторін, Дмитро Мальцев дуже цікаво і інформативно продемонстрував, що таке вісь мікробіота – кишківник – мозок, як вона працює і якими є наші можливості щодо впливу на цю систему регуляції.

Отже, шановні читачі, нагадаємо, що ми стисло розповіли про визначну подію – створення нової медичної асоціації, яка об’єднує лікарів не за принципом спеціалізації, а за прагненням професійного вдосконалення.