Прееклампсія залишається однією з основних причин материнської смертності у світі. Питання її профілактики викликають постійне зацікавлення у спеціалістів та науковців.

У даній статі наведено стислі результати огляду наявних джерел стосовно потенційної ролі кальцію у профілактиці цього грізного ускладнення

 

Що говорять дослідження?

Більшість досліджень свідчить про те, що вживання принаймні 1 г/добу кальцію у жінок з факторами ризику розвитку прееклампсії та низьким рівнем вживання кальцію (<600 мг/добу) достовірно знижує ризик розвитку прееклампсії [1].

У жінок з адекватним харчуванням кальцій не впливає на розвиток прееклампсії (чотири дослідження, 5022 жінки; 169/2505 проти 197/2517; RR 0,62; 95% CI 0,32–1,20) [2].

Є дані про те, що високі дози кальцію підвищують ризик розвитку HELLP-синдрому у жінок, які отримували добавки кальцію порівняно з плацебо (два дослідження, 12 901 жінок; 16/6446 проти 6/6455; RR 2,67, 95 % CI від 1,05 до 6,82), однак абсолютна кількість випадків була вкрай незначною [3]. У дослідженні, де був виявлений підвищений ризик розвитку HELLP-синдрому, жінки приймали по 2 г кальцію щоденно. [4]

ВООЗ рекомендує вживати 1,5–2 г/добу кальцію, вважаючи, що користь переважає підвищений ризик HELLP-синдрому, який був невеликим за абсолютними показниками [3]. 

Рівень кальцію у жінок в Україні

На жаль, не знайдено нещодавніх робіт про рівень споживання кальцію в українських жінок. Проте, дані за 2010 рік свідчать, що середній рівень споживання кальцію в Україні складає 450–600 мг/добу (низький рівень споживання кальцію) [5].

Патофізіологічний механізм впливу гіпокальціємії

Вважається, що зниження вмісту кальцію у сироватці крові підвищує вивільнення паратиреоїдного гормону (для мобілізації кальцію з кісток) і реніну (для зменшення екскреції кальцію), що, у свою чергу, призводить до збільшення внутрішньоклітинного кальцію у гладких м’язах судин, викликаючи вазоконстрикцію та підвищення рівня артеріального тиску [6].

При дослідженні метаболізму кальцію у преекламптичних жінок виявили, що рівень іонізованого кальцію в сироватці знижується порівняно зі здоровими лише тоді, коли прееклампсія вже розвинулась. Ймовірно, коли фізіологічний компенсаторний механізм не відновлює і не підтримує адекватні рівні вмісту кальцію у сироватці крові, проявляються клінічні та біохімічні ознаки прееклампсії [7].

Висновки

  • При консультуванні всіх вагітних жінок, слід рекомендувати дієту, збагачену кальцієм.
  • У жінок з високим ризиком розвитку прееклампсії та низьким рівнем вживання кальцію з їжею слід рекомендувати вживання 1–1,5 г кальцію на добу, розділених на три прийоми.
  • Середній рівень споживання кальцію в Україні є низьким.
  • Не можна користуватись рівнем кальцію в сироватці крові для вирішення питання про призначення кальцію чи для корекції його дози.
  • Необхідні подальші дослідження для визначення ідеальної дози кальцію для профілактики розвитку прееклампсії.