З часу затвердження МОЗ України уніфікованого клінічного протоколу «Планування сім’ї» від 21 січня 2014 року №59 [1], в якому декілька розділів було присвячено комбінованій гормональній контрацепції (КГК), пройшло 5 років. На той час протокол відповідав вимогам часу та детально описував як методику застосування КГК, так і можливі ускладнення, показання та протипоказання до їх застосування. До засобів КГК відносяться комбіновані оральні контрацептиви, комбіновані гормональні пластирі та комбіновані вагінальні кільця

 

У січні 2019 року, рівно через 5 років після затвердження вітчизняного протоколу, Faculty of Sexual & Reproductive Healthcare (FSRH – факультет репродуктивного та сексуального здоров’я Великобританії) оновив свої настанови щодо КГК [2], і відразу ж нові тенденції викликали бурхливе обговорення у пресі.

У «The Guardian» вийшла стаття з провокаційним заголовком «Medical advice on the pill was wrong for 60 years. How convenient to blame the pope» [3]. У статті коментували інтерв’ю професора Університетського коледжу Лондона John Guillebaud, яке він дав виданню The Telegraph і в якому пояснив, що призначення стандартного режиму КГК було саме таким, щоб догодити Папі Римському, і щоб католицька церква прийняла цей засіб контрацепції, бо він імітує природній цикл.

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю