Менопауза – період серйозних гормональних змін. Цей тривалий і дуже складний для організму процес істотно впливає на здоров’я жінки. Сучасним підходам до профілактики, діагностики та терапії клімактеричних порушень був присвячений одноденний Профі-лаб «Менеджмент менопаузи», який проходив 18 жовтня в Києві. Одну із доповідей, яка давала відповідь на запитання «Чи існують прості рішення для складних проблем, що виникають в період менопаузи?», представив к. мед. н., акушер-гінеколог, медичний консультант МЦ «Уніклініка» Віктор Ошовський

Основна теза доповіді – найпростіші речі завжди мають найпотужніший ефект. На думку автора, ми маємо потужні медикаменти для усунення симптомів менопаузи і у деяких випадках без них дійсно нікуди. Але на щастя, переважна більшість жінок може абсолютно комфортно перенести цей непростий період без втрат у якості життя, не приймаючи серйозні ліки.

Які симптоми турбують жінку в цей період? Насамперед, вазомоторні, сечостатеві симптоми, втрата маси кісток та сили м’язів, перепади настрою і дратівливість, безсоння і важкість концентрації, низький рівень енергії, слабкість. Деякі симптоми менопаузи мають швидкоплинний характер; інші зміни, пов’язані з менопаузою, можуть призвести до довгострокових проблем зі здоров’ям жінки. Дотримання оптимальної для менопаузи дієти може допомогти зменшити або навіть запобігти симптомам менопау­зи.

Віктор Ошовський навів цілу низку зарубіжних досліджень, які підтверджують роль збалансованого харчування у зниженні симптомів менопаузи. Так, британське когортне дослідження показало, що споживання жирних сортів риби та бобів, вітаміну B6, цинку асоціювалося з більш пізнім початком менопаузи [1]. Згідно з іншим дослідженням, жінки з найвищим рівнем споживання вітаміну D (quintile median: 528 IU/d) мали значуще менший (на 17%) ризик ранньої менопаузи, жінки з найменшим рівнем споживання [quintile median: 148 IU/d; HR: 0.83 (95% CI: 0.72, 0.95); P-trend=0.03].

Значне споживання кальцію (median: 1246 mg/d) у порівнянні з найнижчим (median: 556 mg/d) «зменшувало» частоту ранньої менопаузи (HR: 0.87; 95% CI: 0.76, 1.00; P-trend=0.03) [2]. Ефективність вітаміну Е у лікуванні клімактеричних симптомів була досліджена Ziaei та ін., які застосовували даний препарат у дозі 400 МО/добу. Результати дослід­ження показали значне у порівнянні з плацебо зниження частоти (5±3,34 проти 3,19±2,74 епізодів) і ступеня вираженості (2,37±0,74 1,80±проти 0,87 балів) припливів (р <0,0001) [3].

У своїх рекомендаціях спікер зазначив, що одним з найбільш доступних і безпечних способів профілактики та лікування симптомів менопаузи є регулярний прийом мультивітамінних комплексів. Завдяки точно вивіреному дозуванню вітамінів та мікроелементів можна відзначити комплекс Orthomol Femin. Він містить вітаміни D3, Е, С, групи В, а також мікроелементи (альфа- і бета-каротин, коензим Q10) та Омега-3 жирні кислоти, які цілеспрямовано впливають на організм жінки, стабілізуючи його стан. ТМ Orthomol вже понад 30 років – №1 вітамінні комплекси у Німеччині.

Особливу увагу в своїй доповіді Віктор Ошовський приділив профілактиці менопаузального остеопорозу. За його словами, остеопороз характеризується низькою кістковою масою, порушенням мікроархітектури і підвищеною крихкістю скелета. Першим кроком у профілактиці або лікуванні остео­порозу є забезпечення адекватного харчування, зокрема, підтримка адекватного споживання кальцію і вітаміну D. Вітамін D покращує кишкову абсорбцію кальцію і фосфату. Низькі концентрації вітаміну D пов’язані з порушенням засвоєння кальцію, негативним балансом кальцію і компенсаторним підвищенням рівня паратиреоїдного гормону, що призводить до надмірної резорбції кістки. Згідно з рекомендаціями, найпринциповішим для профілактики менопаузального остеопорозу є оптимальне щоденне споживання 1000 мг кальцію з їжі та препаратів, щонайменше споживання 600 МО віт D3 на добу, регулярні силові навантаження, уникнення дієт та різких стрибків у масі тіла, стриманість у вживанні алкоголю та кави, мінімізація спецій та гострої їжі, підтримка адекватної маси тіла, відмова від паління [4].

У пременопаузальних жінок з низькою кістковою щільністю (без переломів або ознак інтенсивної втрати кісткової тканини) фармакотерапія практично ніколи не показана. Якщо маркери кісткової щільності знаходяться на нижній межі норми – резонно призначити кальцій та вітамін D і повторити визначення щільності.

Спікер відмітив, що на жаль, не завжди можна отримати адекватну кількість якісних мінералів з їжі, тому питання харчових добавок стоїть досить гостро. Він наголосив, що в своїй практиці віддає перевагу спеціально розробленому комплексу Orthomol Osteo. Цей ортомолекулярний вітамінний комплекс містить кальцій, а також масу важливих для кісткової системи поживних речовин і вітамінів, зокрема, В6, К1 і D3.

Крім цього, їх дія посилюється присутністю вітаміну С і антиоксидантів, таких як мідь, марганець, цинк і фтор.

Більш детальну інформацію щодо німецьких вітамінних комплексів можна знайти на сайті www.orthomol.life.