Вельмишановні колеги! Пропонуємо вашій увазі новий розділ, присвячений проблемам знеболення при пологах. Розширення наукових уявлень у цьому питанні супроводжується регулярними переглядами настанов із питань акушерської аналгезії та анестезії, і в березні 2019 року вийшов черговий американський Update. Незважаючи на величезний світовий і вітчизняний досвід щодо знеболення в пологах, ефективне полегшення пологового болю все ще й досі становить серйозну проблему.

Надзвичайно важливе формування компетентності лікарів і середнього медичного персоналу щодо ведення пологів в умовах епідуральної аналгезії та забезпеченні моніторингу стану жінки/плода, що дозволяє мінімізувати ймовірні побічні ефекти та ускладнення. Цей принцип вимагає мультидисциплінарного розгляду й обговорення проблем знеболення при пологах.

Тож у даній і наступних статтях ми пропонуємо вам дізнатися, про що думають різні спеціалісти, дотичні до ведення пологів із аналгезією. І відкриває цикл публікацій дещо незвичний для нас, клініцистів, фокус на проблему – основні проблемні питання інформування жінок щодо знеболення в пологах та отримання інформованої добровільної згоди, з якими допоможе розібратися юрист Олена Бабич, керівник «Адвокатського бюро Олени Бабич».

 

Пазл №1. Юридичні аспекти

 

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю