Sexual dimorphism in the formation, function and adaptation of the placenta

Першоджерело: Review: Sexual dimorphism in the formation, function and adaptation of the placenta. Placenta June 2017 Volume 54, Pages 10–16

Автори: J. I. Kalisch-Smith,  D. G. Simmons , H. Dickinson, K. M. Moritz

DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.placenta.2016.12.008

Переклад українською: Олексій Соловйов

Відповідь зародка чи плода на внутрішньоутробні ускладнення може призводити до внутрішньоутробної затримки росту, що є первинним чинником ризику для розвитку хвороб у  дорослих. Проте, незважаючи на схожі відповіді, схильність до хвороб або їх розвитку на різних стадіях життя у хлопчиків та дівчаток часто відрізняється.

Зростання плода в значній мірі опосередковується плацентою, яка, як і плід, генетично є XX або XY. Послід та пов'язані з ним трофобласті лінії походять від трофектодерми (ТЕ) раннього зародка. Для вивчення розвитку плаценти широко використовуються моделі гризунів (щур, миша, голчаста миша), і вони показали, що траєкторія росту плаценти у плодів жіночої статі, як правило, є повільнішою, ніж у плодів чоловічої статі, і також виказує зміни адаптивних реакцій на стресові умови. Схоже, що ці плацентарні адаптації залежать від типу чинника стресу, тривалості його дії, тяжкості та вікна впливу впродовж розвитку.

Автори огляду описують розбіжність шляхів розвитку послідів чоловічої та жіночої статі, що сприяють зміненій диференціації похідних від трофоектодерми трофобластових підтипів, росту плаценти та особливостей утворення плацентарної архітектури. Увага була зосереджена, перш за все, на тих генетичних або екологічних впливах на моделі гризунів, що демонструють зміну плацентарної чутливості залежно від статі. Тож дослідники вважають, що можливі негаразди під час раннього розвитку послідів можуть мати більший вплив на життєздатність та зростання плодів жіночої статі, тоді як подібні ж впливи, що з'являються пізніше в часі перебігу вагітності, можуть переважно впливати на життєздатність та зростання плодів чоловічої статі.

Ці дані можуть мати велике значення для вагітностей у людини, які виникають внаслідок допоміжних репродуктивних технологій або при таких ускладненнях вагітностей, як прееклямпсія та діабет.

Від упорядника розділу й тлумача Олексія Соловйова:

Ці чергові тези наслідків наукових досліджень світового рівня, що присвячені статево залежним розбіжностям у розвиткові дітей впродовж перебігу вагітностей, мають суто практичне значення у роботі як науковців, так і практичних лікарів. Попри їх позірну віддаленість від щоденної роботи акушерів-гінекологів, фахівців з пренатальної діагностики та медицини плода.

Науковців така чергова стаття має схилити до потреби розглядати будь-які лабораторні, фізикальні чи клінічні дані при наукових дослідженнях перебігу вагітностей, стану плодів чи новонароджених окремо для хлопчиків та дівчаток – це, безсумнівно, призведе до точніших висновків наукових праць та їх практичних наслідків.

Для практиків прекрасним прикладом є калькулятори команди професора E. Gratacos’a (Університет Барселони, Іспанія, Каталонія), де оцінка стану плодів при затримці їх розвитку, наприклад, відбувається залежно від статі плодів – це робить точнішими прогноз та поради щодо подальшого спостереження чи планового або ургентного розродження. Доступ до цих калькуляторів у Павутинні ви легко знайдете на е-сторінці «Фонду Медицини Плода, Україна» fmfua.com/fmc/ у розділі «Корисні е-стежки для лікарів».

ПМ. І зовсім по-простому, даруйте: сказане вище слід зрозуміти й усвідомити таким чином, що іноді плід з чоловічими статевими органами, який впродовж вагітности розвивався відповідно до очікуваних термінів вагітности, але крива гравідограми якого після 35–36 тижнів почала уповільнюватись, «пласкішати», може принести більше неприємних і непередбачуваних несподіванок з неочікувано поганими перинатальними наслідками, ніж плід з жіночими статевими органами, якому вже при УЗД у 29–30 тижнів виставлявся діагноз затримки росту плода І–ІІ ступеня тяжкости!