Вельмишановні колеги! У №7 (100) за жовтень 2019 року були розглянуті рекомендації п’яти провідних медичних організацій – Американського товарист ва анестезіологів (2016), Національного інституту охорони здоров’я та вдосконалення медичної допомоги Великобританії (2017), Товариства акушерів і гінекологів Канади (2018) [23], Всесвітньої організації охорони здоров’я (2018), Американського коледжу акушерів і гінекологів (2019) щодо впливу різних методів знеболення пологів на перебіг пологів. Контраверсійні та практичні аспекти цієї проблеми висвітили у своїх коментарях акушери-гінекологи к. мед. н. Інна Кукуруза та к. мед. н. Артем Чернов.  У продовження теми знеболення пологів вашій увазі надається огляд останніх рекомендацій щодо впливу методів полегшення пологового болю на організм плода/новонародженого. І цього разу запрошуються до обговорення лікарі-неонатологи. У чому вони вбачають небезпеку проведення знеболення пологів?

 

«Тільки в акушерстві лікар повинен оцінювати користь для одного (пацієнта), а ризик для двох різних суб’єктів – вагітної жінки та плода. Це унікальна ситуація, котра не зустрічається у жодній іншій галузі клінічної медицини»

В. І. Медведь, 2017

 

Про що будемо говорити

  • Стан новонародженого є одним із основних критеріїв оцінки акушерської тактики ведення вагітних і зазвичай, хоча і не завжди виправдано, пов’язується з розрод женням і методом знеболення [1].
  • Стресові реакції та пологовий біль самі по собі негативно впливають на стан плода. Всі вони можуть бути ослаблені або навіть повністю зняті адекватним знеболення.
  • Арсенал лікарських препаратів великий, але їх вибір в акушерсь кій анестезіології утруднений через депримуючий вплив на функції життєво важливих органів і систем плода [2].
  • У методів знеболення пологів є як прямі фармакологічні ефекти на стан плода/новонародженого за рахунок здатності препаратів до трансплацентарної дифузії, так і опосередковані, котрі проявляються через фізіологічні або біо хімічні зміни у матері під час пологів [2].

 

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю