Плямисто-папульозна висипка — одна з найпоширеніших патологій, з якими стикаються лікарі у дітей. Вона супроводжує розвиток ряду інфекційних і неінфекційних захворювань

 Для позначення елементів висипки використовуються наступні терміни: макула (пляма) – обмежений плоский елемент розмірами до 1 см в діаметрі, що являє собою зміну кольору шкірі на окремій ділянці, зумовлену розширенням капілярів; еритематозна пляма більше 1 см в діаметрі називається еритемою; папула – інфільтративний елемент менше 1 см в діаметрі, який виступає над поверхнею шкіри, виникає в результаті проліферації епідермісу або дерми; папула більше 1 см називається пухирем (або уртикарією) [1, 2].

 

Які найчастіші причини виникнення плямисто-папульозної висипки?

Найбільшу питому вагу серед інфекційних причин плямисто-папульозної висипки у дітей становлять віруси [1]. При цьому перше місце посідають ентеровіруси [3], також до частих причин належать аденовіруси, віруси парагрипу, РС-вірус, Епштейн–Барр вірус, цитомегаловірус, віруси кору та краснухи, парвовірус, віруси герпесу 6 типу і 7 типу, гепатитів А і В. Інфекційні захворювання, що супроводжуються плямами і папулами, можуть викликатися бактеріями, грибками, найпростішими, гельмінтами [1, 4, 5]. Також існує великий перелік неінфекційних причин.

 

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю