Як можна визначити патологічно прирощену плаценту та що казати пацієнтам*

* За матеріалами 27-го конгресу ISUOG 2016, Рим «The natural history of implantations in Caesarean section scars: at what point can we diagnosis a placenta that will be pathologically adherent and what do we tell patients?» Ilan Timor-Tritsch, USA). http://www.isuog.org/Online Learning/ISUOG+OnDemand/

Прикріпилося не там, де потрібно…

Відомо, що рубець після кесаревого розтину має ятрогенну природу. Бластоциста імплантується у макро- чи мікроскопічну щілину збоку рубця від попереднього оперативного розродження – в так звану «нішу» (рис. 1), викликаючи вагітність у рубці.Це також може спостерігатись і після інших оперативних втручань на матці.

Що ж робить імплантована бластоциста та що нам потрібно знати про її шлях? Давайте прослідкуємо патогенез формування вагітності у рубці. Яка роль трофобласту та які функції він виконує?

Трофобласт (від грецького treuphen – годувати та blastos – паросток) – це клітини, що формуються із зовнішнього шару бластоцисти, забезпечують харчування ембріону та є основною складовою майбутньої плаценти.

Трофобласт формується на першому етапі вагітності і це перші клітини, які диференціюються із заплідненого ооцита (рис. 2). Позаворсинчатий трофобласт починає проникати в децидуальну оболонку.

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю