* Скорочений виклад. Torrealday S, Taylor  HS et al. Endocrinology of Pregnancy. NCBI Bookshelf. A service of the National Library of Medicine, National Institutes of Health. Last Update: December 1, 2012. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278962/

Плодова ланка

Ендокринна система людини функціонує від внутрішньоутробного періоду до глибокої старості. Як і в плаценті, регуляція ендокринної системи плода залежить від попередників, які утворюються в інших ланках. Із розвитком дитини її ендокринна система дозріває і стає все більш незалежною, готуючись до життя поза організмом матері.

Гіпоталамус і гіпофіз

Наприкінці 5 тижня гестації можна побачити примітивний гіпоталамус, який має вигляд виступу в діенцефальній частині нервової трубки. До 9–10 тижня гестації стає добре помітний серединний виступ гіпоталамуса. У 14–16 тижнів починають виділятися гіпоталамічні рилізинг-гормони: ГнРГ, ТРГ, КРГ і соматостатин. Портальна судинна система, яка транспортує ці рилізинг-гормони у передню частку гіпофіза, повністю розвивається до 18 тижнів вагітності.

Клітини передньої частки гіпофіза розвиваються зі стінок кишені Ратке. Вони утворюють гормон росту, ФСГ, ЛГ та АКТГ, починаючи з 7 тижня внутрішньоутробного життя (рис. 6).

 

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю