Night Time Surgery 'Doubles Death Risk'

 Medscape: Ob/Gyn & Women’s Health http://www.medscape.com

Автор: Peter Russell

Першоджерело: N Wang et al., Poster presentation 601, World Congress of Anaesthesiologists

Переклад українською: Олексій Соловйов

 Дослідники кажуть, що у людей, яких оперують вночи, вдвічи більший ризик померти порівняно з тими, кого оперують у звичайний денний робочий час.

Дані, наведені на конференції, також припускають вищий, ніж звичайний, ризик померти й серед тих, кого оперують пізніше ввечері, ніж у підвечір’я.

Частота 30-денного шпитального виживання

Результати ґрунтуються на дослідженні частоти 30-денного виживання пацієнтів шпиталю в Montreal (Монреалі), Canada. Дослідники мали можливість зібрати базу даних щодо 41 716 негайних та звичайних операцій між квітнем 2010 та березнем 2015, здійснених 33 942 пацієнтам.

Операції визначалися, як виконані у денний час, між 07:30 та 15:29; ввечері – між 15:30 та 23:29; уночи – між 23:30 та 07:29.

Дослідники знайшли, що після взяття до уваги загального стану здоров’я пацієнтів та инших чинників, як вік, пацієнти, оперовані вночи, помирали у 2,17 разів частіше порівняно до тих, кого оперували у звичайний робочий час. Також, оперовані ввечері пацієнти помирали у 1,43 разів частіше, ніж оперовані у звичайний робочий час. 

Втома лікарів та нестача персоналу

Дослідники кажуть, що може бути кілька причин того, що операції в нічний час є ризикованішими. Вони включають втому медичного персоналу, зменшення кількости персоналу в нічний час або затримку з лікуванням. Вони написали: «Для розуміння причин такого підвищення смертности та вживання заходів для зменшення післяопераційної смертности є важливим аналіз кожної з цих можливостей».

Ці попередні знахідки було представлено на цьогорічному Світовому Конґресі Анестезіологів у HongKong (Гонконзі).

 Від тлумача Олексія Соловйова

Можна зняти капелюха з поваги до лікарів, які чесно шукають причини поганих наслідків власної роботи, ще й діляться своїми здобутками. Напевно, що виявлена закономірність збільшення ускладнень після нічних операцій є притаманною не лише нашим канадським колеґам. Тим більше, оплата праці у них не залежить від часу виконання операцій, а лікарі не мають потреби шукати причин та пояснень своєї раптової появи в лікарні пізно ввечері або стало збільшеної кількости «ургентних» цісарських розтинів ввечері п’ятниці, перед святами або перед початком відпустки деяких лікарів…