Дитина із шумом в серці. Що робити? Якою повинна бути тактика лікаря при виявлені у дитини під час огляду шуму в серці? Більшість з Вас відповість просто – я проведу ехокардіографію (ЕХОКГ) і це зніме всі запитання. Звичайно, проведення обстеження зменшить тривогу батьків. Але така стратегія створює багато запитань. Чи все так просто? Чи кожна дитина потребує проведення ЕХОКГ? Чи необхідно скеровувати дитину до кардіолога? Чи не заміняє технологія наші навички лікаря? Яке навантаження ми створюємо для лікаря, який буде проводити дослідження? Хто буде фінансувати проведення ЕХОКГ – держава, батьки чи страхова компанія? А також, якими є локальні ресурси лікаря та доступність досліджень?

Чинні українські кардіологічні протоколи не дають жодних конкретних рекомендацій щодо тактики лікаря-педіатра при обстеженні дитини із шумом в серці.

Тому було проаналізовано сучасні закордонні дані щодо стратегії спостереження та подальшого скерування дитини із шумом в серці на додаткові дослідження.

Стаття буде присвячена тактиці лікаря-педіатра первинної та вторинної ланки і сімейного лікаря, щодо ведення дитини з шумом в серці. Ми не будемо зупинятись на моментах пропедевтики, які стосуються описання шумів та їх характеристики при різних вадах серця, оскільки ця інформація є широко доступною.

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю