Незважаючи на те, що на календарі уже осінь за вікном, продовжується спекотне літо. Сезон відпусток активно триває, а тому важливо не забувати про правила захисту шкіри від шкідливої дії ультрафіолетового випромінювання. Особливо ретельно слід захищати ніжну шкіру малюків від сонячних опіків та інших небажаних впливів УФ-випромінювання

З одного боку, УФ-випромінювання має позитивний вплив на організм людини. Адже під впливом дозованого УФ-випромінювання у шкірі виробляється вкрай необхідний для дитячого організму вітамін Д3, підвищується імунітет, покращується настрій за рахунок синтезу серотоніну – гормону щастя, покращується перебіг деяких шкірних захворювань. З іншого боку, надмірний вплив УФ-випромінювання є шкідливим.

Шкіра являє собою дуже складний та динамічний орган, що складається з багатьох шарів та придатків (волосся, нігті), має численні функції та змінюється під впливом різних чинників.

Існує декілька принципових відмінностей у структурі дитячої та дорослої шкіри:

  • перш за все, шкіра новонародженого у п’ять разів тонша, ніж шкіра дорослого, відповідно має високий ступінь проникнення для інфекцій, засобів догляду за шкірою, медикаментів, чутлива до подразнень;
  • потові та сальні залози ще недорозвинені, що може призводити до зниження терморегуляції (перегрівання) та виникнення пітниці;
  • шкіра малюків має знижений вміст меланіну, а отже є дуже чутливою до УФ-променів.

Тому дитяча шкіра потребує особливого захисту.

 

Що таке УФ-випромінювання?

Ультрафіолетове (УФ) випромінювання визначається, як частина електромагнітного спектру між х-променями та видимим світлом.

УФ-випромінювання класифікують за довжиною хвилі. Довжина хвилі описує відстань між піками у серії хвиль. Ультрафіолетовий спектр випромінювання виробляє вакуумні UV-хвилі (40–190 нм), далекі UV (190–220 нм), UVC (220–290 нм), UVB (290–320) і UVА (320–400 нм). Незважаючи на те, що ультрафіолетові промені передаються через атмосферу, вакуумні, далекі, усі промені UVC та деякі промені UVB поглинаються озоновим шаром Землі, а тому не шкодять шкірі. Тому більшість з ультрафіолетових променів, які досягають шкіри, є UVA з невеликою кількістю UVB.

Слід звернути увагу, що UVB-промені мають довжину хвилі, яка досягає лише епідермісу. UVA-промені мають довшу довжину хвилі, яка може проникати в дерму, так як атмосферний озон дуже мало поглинає цю частину УФ-спектру (рис. 1).

UVВ-випромінювання вкрай необхідне для синтезу вітаміну Д3 в шкірі, однак надмірний вплив UVB-випромінювання може сприяти таким негативним наслідкам, як опік шкіри, актинічні та сонячні кератози, які розглядаються як передракові стани, раку шкіри, пошкодження очей у вигляді фотокератитів та катаракти [1]. Iснує прямий зв’язок між сонячним світлом та ризиком розвитку раку шкіри, особливо епітеліальних його форм (плоскоклітинний та базальноклітинний) [10].

Серед негативного впливу UVA-випромінювання розрізняють засмагу, фотостаріння шкіри, рак шкіри.

Наголосимо, що безпечної засмаги не існує! Коли шкіра змінює свій колір до більш темного під дією УФ-випромінювання, це вже є надлишковий вплив УФ-випромінювання. Варто зазначити, що у більшості соляріїв для засмаги використовуються лампи UVA-випромінювання. А тому FDA (Foods and drugs administration) забороняє використання солярію дітям до 18 років [1].

Існують дослідження, що використання солярію в дитинстві та підлітковому віці збільшує ризик виникнення раку шкіри, включаючи меланому [2]. Цікавим є факт, що з 1 січня 2016 року всі шість австралійських штатів ввели загальну заборону на використання комерційних горизонтальних соляріїв. Крім Австралії, ще декілька країн заборонили горизонтальні солярії у цілях боротьби проти раку шкіри.

 

Меланін

Захист шкіри від УФ-випромінювання здійснюється пігментом, що міститься у шкірі – меланіном, який в свою чергу і утворюється під дією УФ-випромінювання.

Розрізняють три основні типи меланіну: еумеланін, феомеланін і нейромеланін. Найбільш поширеним типом є еумеланін, яких існує двох типів: коричневий еумеланін та чорний еумеланін. Меланін має властивість розсіювати близько 99,9% поглиненого UVB-випромінювання [4]. Зважаючи на це, меланін захищає клітини шкіри від шкідливої дії УФ-випромінювання, зменшуючи ризик раку шкіри. Дослідження показали зниження захворюваності на рак шкіри у людей з більш темним кольором шкіри. Однак зв'язок між пігментацією шкіри та фотозахистом все ще досліджується [5].

Меланін у шкірі фільтрує промені UVB, поглинаючи їх. Чорний пігмент еумеланін забезпечує більш високий рівень захисту, ніж жовтий відтінок – феомеланін, який переважає в дуже світлій шкірі. Синтез цих двох типів пігменту генетично обумовлений.

 

SPF (sun protecting factor)

Ефективність сонцезахисного засобу визначається параметром SPF (сонцезахисний фактор). SPF являє собою співвідношення між мінімальною еритемною дозою (МЕД) при використанні сонцезахисного засобу, та МЕД без сонцезахисного засобу. Відповідно, вказує, наскільки довше засіб дозволяє знаходитися під дією сонця без появи еритеми у порівнянні з незахищеною шкірою.

Наприклад, якщо без сонцезахисних засобів шкіра зазвичай червоніє через 5 хв., то при використанні сонцезахисного засобу з SPF 10, час безпечного перебування на сонці може збільшуватися до 50 хвилин. Звичайно ж, ці цифри досить умовні і дають лише приблизне уявлення про те, наскільки забезпечується захист від променів UVВ, які і викликають еритему (почервоніння шкіри) та сонячні опіки. Однак SPF не вказує ступінь захисту і від UVА-випромінювання, яке проникає глибоко в шкіру і сприяє фотостарінню та канцерогенезу. Але не варто забувати, що навіть найбільш інноваційний сонцезахисний засіб не здатен блокувати УФ-випромінювання на 100%. З огляду на це, директивні органи США та Європи рекомендують обмеження SPF не більше 50+.

За Фітцпатріком розрізняють 6 фототипів шкіри (рис. 2). Шкала фототипів шкіри Фітцпатріка – числова шкала, що ґрунтується на класифікації кольору шкіри людини. Була розроблена у 1975 році американським дерматологом Томасом Фітцпатріком, як спосіб оцінки різних типів шкіри до впливу на неї ультрафіолетового випромінювання.

I тип: кельтський фототип. Молочний колір шкіри, руде або світло-русяве волосся, блакитні або зелені очі, шкіра легко отримує опіки, ніколи не засмагає. Для такого типу шкіри показані засоби з SPF-фактором не нижче 30 у сезон неактивного сонця і 40–50 за активної інсоляції. Такі люди можуть отримати пошкодження шкіри вже після 5 хвилин перебування під сонцем.

II тип: скандинавський фототип. Світла шкіра, очі блакитні, волосся русяве або русяве, завжди згорає, іноді злегка засмагає. У весняний і ранній літній сезон слід користуватися SPF-фактором від 30–35.Середній час безпечного перебування на сонці – 15 хв.

III тип: середньоєвропейський фототип. Світла або злегка смаглява шкіра, очі зелені, карі. Волосся – русяве, світло-русяве. Шкіра засмагає легко, опіки трапляються вкрай рідко. Безпечне перебування під сонцем, не обгорівши, становить приблизно 20 хвилин. Протягом всього літнього сезону достатньо SPF захисту 10–15.

IV тип: південний фототип. Оливкова шкіра, очі карі, волосся темне, ніколи не згорає, завжди засмагає.

V тип: темна або темно-жовтувата шкіра, ніколи не згорає, завжди засмагає до темно-коричневого кольору. Даний тип шкіри не боїться сонячних опіків навіть з SPF-фактором 8. Безпечний час інсоляції від 30 хвилин.

VI тип: африканський. Чорна шкіра, ніколи не згорає [6].

Важливо пам’ятати, що ніжна дитяча шкіра завжди відноситься до I фототипу. Тому завжди потребує захисту від УФ-випромінювання.

Чим нижче фототип (фототип III, особливо I і II), тим вище потрібен ступінь SPF фактору.

 

Що таке індекс УФ (UVI)?

Ультрафіолетовий індекс (UVI) – рейтингова шкала з цифровими значеннями від 1 до 11, що вказує кількість шкідливих УФ-променів, що досягають поверхні Землі протягом дня.

Щоденний UVI-прогноз, який можна завжди переглянути у смартфонах, вказує кількість УФ, що потрапляє до вашої області опівдні, коли сонце, як правило, досягає своєї найвищої точки над горизонтом. Чим вище число UVI, тим більш інтенсивними будуть шкідливі ультрафіолетові промені.

 

Як правильно обрати сонцензахисний засіб для немовлят та дітей?

Шкіра дітей є більш чутливою та має відносно більшу площу проникнення у порівнянні з дорослими, а тому побічні єфекти від використання сонцезахисних засобів можуть перевищувати їх користь. FDA (організація з питань контролю якості харчових продуктів та медикаментів) не рекомендує використовувати сонцезахисні засоби до віку 6 місяців. Для дітей віком понад шість місяців FDA рекомендує використовувати сонцезахисний крем чітко згідно інструкції. Обирати сонцезахисні засоби слід лише ті, які мають широкий спектр дії. Широкий спектр дії забезпечує захист від ультрафіолетового випромінювання типу А та типу В та містить позначення «UVB та UVA» на упаковці. Засоби, які не мають широкого спектру, не повинні використовуватися для дітей, адже запобігають лише засмазі, не профілактують рак шкіри та раннє фотостаріння шкіри. Правильно обирайте показник SPF-фільтру. Американська академія дерматології рекомендує використання сонцезахисного засобу з SPF не менше 30 [8].

Сонцезахисний крем слід оновлювати кожних 40 хвилин, якщо це «водостійкий» засіб, та кожні 80 хв., якщо на упаковці вказано «суперводостійкий», незалежно від того, купається дитина у водоймі чи ні [9].

І нарешті, необхідно обрати відповідну текстуру (крем, флюїд, гель і т. п.), яка найкраще підходить для конкретних ділянок шкіри.

 

Що таке фізичні та хімічні фільтри?

Типовий сонцезахисний засіб містить певні інгредієнти, подібні до будь-якого крему або лосьйону (вода, масла, емульгатори, консерванти тощо). Але те, що робить сонцезахисний крем відмінним від інших косметичних засобів, – це наявність активних речовин (УФ-фільтрів), які взаємодіють з УФ-променями та запобігають дії ультрафіолетового випромінювання.

Залежно від характеру наявного ультрафіолетового фільтра, існує три види сонцезахисних засобів: фізичні, хімічні та змішані.

Механізм дії хімічних УФ-фільтрів базується на поглинанні випромінювання та випромінювання енергії в навколишнє середовище у вигляді тепла. Хімічними фільтрами є похідні дибензоілметану, параамінобензойної кислоти (PABA), авобензону, октикрилену, бензофенонових сполук, органічних камфорних похідних, октилметоксициннамату, тріазонової та саліцилатної сполук.

Варто звернути увагу, що параамінобензойну кислоту було заборонено в ЄC з 2008 року. Недоліком данного виду фільтрів є токсичність, вони можуть викликати контактний дерматит [7, 11], є фотонестабільними [12], тобто поступово деградують при дії УФ-випромінювання.

Фізичні УФ фільтри – це мінеральні пігменти, які переважно відбивають УФ-випромінювання, а також незначно поглинають та розсіюють випромінювання у навколишне середовище. До них відносять оксид цинку та діоксид титану. Перевагами таких фільтрів є те, що вони ефективні проти UVA- та UVB-випромінювання [2], більш стійкі, ніж синтетичні сонцезахисні засоби [5], не викликають алергічних реакцій, та підходять для дітей та людей з чутливою шкірою [7]. Недоліком є сильний білий колір, що може залишити білі плями на одязі.

Змішані УФ-фільтри містять як мінеральні, так і синтетичні ультрафіолетові фільтри та захищають як від UVA, так і від УФ-променів. Вони мають кращий косметичний вигляд порівняно з мінеральними сонцезахисними кремами, однак, вони все ще можуть викликати контактний дерматит.

 

Правила захисту шкіри від шкідливої дії УФ-випромінювання

Найкращий захист від УФ-випромінювання – уникнення прямого впливу.

Не піддавати дітей до 3-х років впливу прямих сонячних променів.

Уникати сонця, або залишатися в тіні. По можливості знаходитися в приміщенні у проміжку з 10 до 14 години.

Обов’язково слід захищати шкіру за допомогою одягу, капелюха та сонячних окулярів з ультрафіолетовим фільтром.

Використовувати одяг, який забезпечує достатній захит. Одяг має бути щільним, закривати більшу частину тіла. Темний та щільний одяг краще захищає від УФ-променів, ніж світлий та легкий.

Головні убори повинні мати широкі поля та захищати ніжну шкіру шиї дитини [2].

Мокрий одяг гірше захищає, ніж сухий. Нещодавно з’явився одяг, сертифікований за міжнародними стандартами, що містить інформацію про коефіцієнт ультрафіолетового захисту.

Не слід забувати наносити сонцезахисний засіб у хмарну погоду. Хмари не блокують УФ-промені, вони лише частково їх фільтрують.

Перед тривалою поїздкою в автомобілі варто також нанести на шкіру дитини захисний крем. Вікна та лобове скло блокують UVB-промені, але пряме UVA-випромінювання проникає крізь скло, більшою мірою є причиною раку шкіри та фотостаріння.

Обовязково використовувати сонцезахисні креми широкого спектру дії, які захищають від UVB- та UVA-випромінювання та мають відповідні маркування на упаковці. Але слід звернути увагу, що сонцезахисні засоби забезпечують обмежений захист від ураження УФ-випромінюванням та захищають лише від декількох типів раку шкіри.

FDA не рекомендує використовувати сонцезахисний крем дітям до 6 місяців.

Не слід призупиняти профілактичний прийом вітаміну Д3 дітям першого року життя, оскільки сонцезахисні засоби блокують синтез вітаміну Д3 у шкірі.

Не забувайте сонцезахисні окуляри. Переконайтеся, що ваші окуляри забезпечують захист від УФ-випромінювання та містять маркування UVA та UVB. Темні лінзи без спеціального захисного покриття змушують зіницю розширюватися, а ультрафіолет, що проникає в око, сприяє розвитку захворювання очей (фотокератокон’юнктивіту, катаракти).

 

Перша допомога при сонячних опіках

Якщо все ж таки не вдалось захистити шкіру і з’явився сонячний опік, слід якнайшвидше надати першу допомогу.

Ознаки сонячного опіку зазвичай з’являються через 6–12 годин, причому найбільший дискомфорт триває протягом перших 24 годин.

Перш за все, необхідно охолодити уражені ділянки шкіри. З цією метою слід використовувати прохолодні компреси чи ванни з прохолодною водою.

Якщо площа опіку досить велика та є виражений больовий синдром, можна використовувати ацетамінофен та ібупрофен згідно інструкції.

У перші три доби заборонено використовувати будь-які мазі та креми, які створюють плівку, перешкоджають виділенню тепла з уражених тканин та погіршують стан дитини.

Обов'язково вживати велику кількість рідини.

У випадку появи пухирів на шкірі або погіршення загального стану дитини (лихоманка, озноб, головний біль) слід негайно звернутися за допомогою до медичного закладу.

Повний перелік літератури на сайті extempore.info