19 жовтня 2012 року пройшла урочиста церемонія нагородження Національною Медичною Премією (НМП) – заключний акорд першого в історії незалежної України громадського конкурсу для медиків та закладів охорони здоров’я, що проводився під патронатом Міністерства охорони здоров’я України.

 

Лауреатами НМП стали 31 медик та 7 медичних установ, серед яких три вищі навчальні та чотири медично-профілактичні заклади. А загалом до участі у конкурсі було зареєстровано 223 номінанти, кандидатури яких протягом трьох років визначали 6500 лікарів-експертів за результатами відкритого незалежного всеукраїнського соціологічного дослідження «ТОП 100  у медицині».

Об’єктивність процесу відбору забезпечувалася незалежним формуванням реєстру номінантів, широким спектром номінацій, масштабністю конкурсу та високим рівнем його підтримки та організації.

Склад трьохрівневого журі, до якого ввійшли провідні фахівці, представники громадських організацій та керівники державних структур системи охорони здоров’я, засвідчив неупередженість та незаангажованість конкурсу. А велика кількість номінацій (7 основних та 7 спеціальних) зумовила всебічне охоплення спеціалізованих напрямків діяльності лікарів-номінантів.

Таким чином, лауреатами Національної Медичної Премії стали не лише кращі лікарі-практики та медсестри, а й адміністратори медичних закладів, державні та приватні клініки, а також навчальні заклади. Першу найвищу в Україні громадську відзнаку в сфері медицини та охорони здоров’я отримали хірурги, анестезіологи, педіатри, терапевти, гінекологи та лікарі багатьох інших спеціальностей.

Організатори НМП запевняють, що остаточний перелік кращих лікарів до останнього моменту тримався в таємниці, а чесність та прозорість вибору не може викликати жодних сумнівів, оскільки методика оцінювання продумана таким чином, що вплинути на підрахунок голосів після завершення процесу прийому анкет неможливо.

Лікарі, професіоналізм яких отримав найвищу оцінку та найбільшу підтримку серед колег, були відзначені преміями у номінації «Кращий лікар на думку колег». Нагороду отримали Валентина Кононенко, Жанна Ломака та Наталія Трифонова.

У підготовці студентів-медиків найбільш фаховими було визнано Національний медичний університет ім. О. О. Богомольця (ректор – Віталій Москаленко), Національну медичну академію післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика та  Дніпропетровську медичну академію.

Відповідно, кращими ректорами медичних навчальних закладів стали Юрій Вороненко, Георгій Дзяк та Василь Мороз.

Кращими закладами охорони здоров’я названо Київську міську дитячу клінічну лікарню №1, Вінницьку обласну клінічну лікарню ім. М. І. Пирогова, а також Чернівецьку обласну клінічну лікарню.

У номінації «Кращі адміністратори закладів охорони здоров’я» перемогли Юрій Кожара та Микола Романюк.

Кращими практикуючими лікарями України було визнано Віктора Висоцького, Софію Галяс, Олександра Зубова, Володимира Лісового, Світлану Любушкіну, Ніну Медведчук, Петра Русака та Володимира Смоланку.

Кращими медиками столиці України стали Ілля Ємець, Юрій Кожара та Анатолій Пілецький.

Поруч із лікарями були відзначені й кращі медсестри України у номінації «Середній медичний персонал». Ними стали Лариса Абашкіна, Наталія Галапац та Наталія Ружило.

Географія Національної Медичної Премії охопила всю територію України. Кращим медиком на регіональному рівні стали: у Вінницькій області – Тетяна Антонець, в Івано-Франківській – Радислав Котурбаш, Волинській – Віктор Мороз та Петро Петерчук, Тернопільській – Василь Пришляк, у Запорізькій – Андрій Цурканенко. Кращим медиком Автономної Республіки Крим визнано Володимира Мітька.

Серед громадських та благодійних організацій особливо значущим для охорони здоров’я України був визнаний внесок Всеукраїнського благодійного фонду «Запорука». Як було зазначено на церемонії нагородження НМП, своєю щоденною діяльністю фонд «Запорука» дарує краплю надії сім’ям, яких спіткало горе і чиї діти лікуються в Інституті раку.

Окрім лікарів державних медично-профілактичних закладів охорони здоров’я України, членами журі у номінації «Кращий лікар приватного лікувального закладу» було відзначено Наталію Данкович.

Переможці отримали відзнаку із зображенням золотого бюсту Асклепія, почесні дипломи та сертифікати на отримання грошових винагород, залежно від статусу номінації, побажань спонсорів і партнерів.

Національна Медична Премія – найвища незалежна громадська відзнака серед працівників сфери охорони здоров’я України, отриманням якої пишаються 38 лауреатів. Щороку вона відкриватиме громадськості нові обличчя кращих лікарів, медсестер та медичних адміністраторів країни.