Чинники, які впливають на рішення щодо годування грудьми

 Образ свого тіла після вагітності та годування грудьми, як невід’ємна частина особистості жінки, має дуже важливий зв'язок з її ставленням до грудного вигодовування. Зовнішній вигляд грудей вважається атрибутом жіночності, визнаним у суспільстві. Порушення сприйняття образу свого тіла може мати вплив не лише на бачення себе в суспільстві, але й бути причиною негативного ставлення до годування грудьми і навіть материнства. У цій статті обговорюються залежність між годуванням грудьми і образом тіла жінки, що приймає рішення про лактацію, а також психологічні аспекти зміни образу тіла після вагітності

  Упродовж століть груди є атрибутом жіночності, об’єктом зітхань художників, поетів, мільйонів чоловіків.

Великі жіночі груди у Стародавньому Єгипті були атрибутом, що символізує здоров’я, родючість, красу, готовність до вигодовування потомства.

Однак тепер думки щодо цієї теми можуть бути діаметрально протилежні [1].

Біологічно, основною функцією жіночих грудей є утворення молока – харчування для новонародженої дитини. Анатомічні особливості молочних залоз індивідуальні, вони пристосовані до будови тіла і відрізняються за розмірами у різних жінок. Молочна залоза може змінити свій об’єм залежно від наповнення тканин жиром, що спостерігається під час втрати ваги.

Збільшення частки жирової тканини в грудях не відіграє жодної ролі у процесі лактації. Роль жіночих грудей усім відома. Їх дозрівання в підлітковому віці та в період продовження роду призводить до того, що їх власниця змінюється у фізичній і психологічній сферах, індивідуалізуючи водночас своє становище в суспільстві [2].

Груди є частиною тіла жінки, мають суттєвий вплив на сприйнятті жінкою себе самої, та її впевненості у собі.

Таким чином, потребу бути привабливою і, зокрема мати гарні груди, неможливо переоцінити. Важливими є такі елементи як величина, симетрія, пропорція щодо тіла і пружність. Це спричинює великий попит на послуги пластичних хірургів, які можуть створити ідеальний бюст шляхом трансплантації тканин або протезування [3].

Невід’ємною частиною особистості жінки є спосіб, в який вона спостерігає своє тіло. Чи почуває себе комфортно і є впевненою у собі? Яку має самооцінку? Чи здатна оцінити своє тіло і про нього дбати? Чи соромиться форми свого тіла? Як дає собі раду із соціальним тиском на те, щоб відмінно виглядати після пологів?

У літературі є багато результатів досліджень щодо образу тіла. Однак, рідко зустрічаються дослідження образу годуючих жінок. Ця галузь мало вивчена у Польщі. Однак, виявляється, що задоволення жінкою власним тілом може мати зв’язок із рішенням щодо грудного вигодовування [4].

Вчені визнають, що література та навчальні матеріали зосереджують увагу, перш за все, на конкретних аспектах цього процесу, але не беруть до уваги взаємозалежність, інтерактивність і складність цього досвіду. Менш поширеними є емпіричні роботи вивчення соціального та емоційного контексту [5]. Слід врахувати той факт, що соціально-емоційні чинники можуть вплинути на рішення щодо грудного вигодовування чи його швидкого припинення.

Світова організація здоров’я звертає увагу на переваги годування грудьми для здоров’я матері та дитини протягом принаймні перших шести місяців. Однак вагітним жінкам, в першу чергу, повідомляється про переваги природнього вигодовування для їх потомства.

Жінки, як і раніше, мало проінформовані про користь годування грудьми для власного здоров’я – фізичного та психічного. Жінки обізнані про потенційну користь для інтелектуального розвитку та імунітету їх дітей. До цього часу у галузі консультування для майбутніх мам акцентується увага на доцільності рішення щодо грудного вигодовування для дитини, рідко звертається увага на істотні переваги годування грудьми для жінки [6].

Arora і колеги (2000) виділили п'ять найважливіших чинників відмови жінками від природнього вигодовування, а саме:

1) брак згоди партнера;

2) побоювання про відсутність достатньої кількості молока;

3) необхідність повернення на роботу;

4) дискомфорт під час годування грудьми; як і

5) помилкове уявлення, що грудне годування негативно впливає на зовнішній вигляд грудей.

Багато жінок побоюються, що годування грудьми буде впливати на зовнішній вигляд грудей. Ці думки не підтверджуються емпіричними дослідженнями [7].

Жінки також побоюються, що годування грудьми впливатиме на оцінку їх привабливості з боку партнерів. Однак дослідження засвідчують, що, на думку більшості опитаних чоловіків, їх годуючі партнерки не стали від цього більш або менш привабливими, ніж до вагітності: 13% сказали, що стали менш привабливими, натомість 27% сказали, що вони стали більш привабливими [8].

Порушення сприйняття образу свого тіла може мати вплив на рішення щодо годування грудьми або ж бути причиною дискомфорту під час цього процесу. Жінки, що піддаються впливу громадської думки щодо бачення грудей як елементу сексуальної сфери, можуть відчувати труднощі у сприйнятті грудей в контексті вигодовування дитини.

Жінки, які отримали негативні думки щодо власного тіла або мають негативний образ власного тіла, можуть відмовитися від годування грудьми, щоб відчути себе більш цінними і привабливими [4].

Образ власного тіла є уявною структурою, яка представляє індивідуальний досвід у когнітивній, емоційній та поведінковій сферах, і пов’язана з виглядом власного тіла [9].

Пізнавальний аспект образу тіла дотичний до сприйняття власного тіла, думок, переконань, когнітивних моделей, які людина має щодо зовнішнього вигляду.

Емоційний вимір образу тіла асоціюється з почуттям задоволення або незадоволення щодо вигляду власного тіла або його частини, а також зі страхом збільшення жирової тканини (особливо у нижніх ділянках тіла). Біхевіоральний ж аспект образу тіла, зазвичай, містить у собі поведінку, яку моделює особа [10].

У журналі «Психосоматичні дослідження» Фостер і колеги (1996) підтверджують існування кореляції між задоволеністю тілом і вибором методу годування дитини.

Monteath i McCabe [11] відзначають, що годування грудьми може сприяти зростанню відчуття привабливості жінки. Годування грудьми може підвищувати самооцінку, і відтак сприяти зростанню задоволеності образом тіла після пологів. Розглядаючи зв'язок між рішенням годувати грудьми, образом тіла і прив’язаністю, науковці виявили, що жінки, які обрали годування грудьми, мали більш позитивний досвід образу власного тіла до вагітності, ніж жінки, які вибрали годування з пляшечки [12].

Дослідження образу тіла дозволило встановити позитивну кореляцію між незадоволенням власним тілом і стресом [13]. Стрес може спричинити пригнічення лактації, а також він має значення у підтримці вироблення молока. Депресія, пов’язана зі стресом і негативним образом тіла, може вплинути на відсутність бажання годувати грудьми [14].

Незадоволеність власним тілом може спричинити депресію [15]. Zanardo і колеги [16] провели дослідження, яке мало на меті визначити взаємозв’язок між симптомами депресії, негативним образом власного тіла і відмовою від годування грудьми. Воно підтвердило гіпотезу про те, що молода мама із симптомами депресії часто має негативний образ власного тіла, як і підвищену тенденцію до відмови від годування грудьми.

Інше дослідження інформує про те, що годування грудьми виконує функцію захисту від стресу. Дослідження показують, що жінки, які годують грудьми, піддаючись стресовим ситуаціям, мали значно нижчий рівень гормонів стресу, таких як кортизол, АКТГ, ніж ті жінки, які не годують грудьми.

Звісно, користь грудного вигодовування є значно більшою. Тому варто брати до уваги різні бар’єри та опори жінок щодо грудного вигодовування, однак в основному слід звернути увагу на переваги, виявлені у дослідженнях.

Щораз більше уваги приділяється значенню годуванню грудьми у профілактиці новотворів та інших хвороб.

Виявлення зв’язку між годуванням грудьми та образом тіла може мати практичне застосування. Медичні фахівці можуть визначити проблему і підтримати жінок у формуванні позитивного образу тіла, відтак, підвищуючи її комфорт.

Розпізнавши перешкоди жінок на шляху до годування грудьми, педагоги і фахівці можуть створювати програми, у яких врахований комплекс складових досвіду, яким є природне вигодовування, а не лише зосереджуватися на медичних та технічних аспектах цього процесу.

Варто звернути належну увагу на те, що жінки-годувальниці мають соціальне обмеження щодо годування грудьми, як і відчуття обмеження чи відсутність комфорту для годування в публічних місцях. Зрештою, деякі жінки вважають, що грудне годування зменшує їх сексуальний потяг упродовж певного часу.

Слід підкреслити важливість такого годування дітей для профілактики новотворів, переваги для психічної сфери жінки, а також розмовляти з пацієнтками на тему їх побоювань, також і тих, що стосуються зовнішності і перешкод, які трапляються на шляху до годування грудьми [17].

 

Переклад  Галини Руденко.