Medscape Medical News © 2016  WebMD, LLC Ob/Gyn

Allison K. Rodgers, MD, May 24, 2016

http://goo.gl/GAhNOL

Переклад українською
Олексія Соловйова

Лікування неплідности – на підйомі. Частково це є наслідком схильності до відкладеного бажання мати дітей через ліпші технології та можливості допомоги. У 1973 році лише 2% жінок мали свою першу дитину у віці між 35 та 44 роками, натомість у 2012 році їх число зросло до 13%.

Яєчниковий резерв з віком зменшується, особливо після 35 років. Оскільки багато жінок надають перевагу пізнішим вагітностям, розвиваються технології збереження ооцитів, і в 2012 році такі технології були визнані Американським Товариством Репродуктивної Медицини (the American Society for Reproductive Medicine) не експериментальними. 

Велика кількість жінок, які мають намір звернутися за допомогою, не знають про пов’язане з віком зменшення яєчникового резерву.

Згідно даних Центрів Запобігання та Контролю Хвороб (the Centers for Disease Control and Prevention), одна з восьми пар матиме клопіт завагітніти або зберегти вагітність.

Недавнє дослідження розглянуло біопсії 15 тисяч зародків та виявило, що у жінок віком 42 роки і більше 75–100% ембріонів були анеуплоїдними, порівняно з 20–27% анеуплоїдних зародків у жінок віком 26–30 років.

Центри Плідности Іллінойса (the Fertility Centers of Illinois) розпочали по всіх Сполучених Штатах національне онлайн-опитування 1208 жінок, що ніколи не народжували, віком 25–45 років, намагаючись ліпше зрозуміти жіночу популяцію та мету їх родинних планів.

Висновки опитування:

  • 51% опитаних жінок воліли б колись мати дітей;
  • 48% повідомили, що вони розуміють зменшення з віком здатності вагітніти та підвищення ймовірности анеуплоїдій і втрат вагітностей;
  • 89% відповідачів погодились, що впродовж візиту до акушера-гінеколога слід обговорювати питання неплідности;
  • 52% жінок віком 35 років і старше заявили, що вони робитимуть різний життєвий вибір, якщо знатимуть про пов’язане з віком зменшення плідности.

У США існує велика прогалина знань у жінок 25–45 років щодо плідности та її зменшення з віком. Ця інформація життєво важлива у допомозі жінкам зробити усвідомлений вибір щодо планування родини. Як лише жінка сягає студентського чи післястудентського віку, щорічне відвідування акушера-гінеколога надає можливість обговорити ці питання або надати освітні матеріали. Це тяжко зробити, якщо прийом заздалегідь спланований для обговорення здорового показника маси тіла, хвороб, що передаються статевим шляхом, протизаплідних заходів. Тим не менше, може стати у нагоді вибіркова розмова стосовно планування родини та залежного від віку зменшення яєчникового резерву. Важливо обговорити з пацієнтками, що наближаються до віку 30 років чи більше, можливості збереження плідности та потреби зробити репродуктивний вибір якомога раніше. Деякі дослідники радять вважати ідеальним часом для кріозбереження ооцитів вік у 36 років чи навіть раніше.

Чоловіків теж не слід залишати за межами розмов про плідність. Під час профілактичних оглядів є корисною розмова лікарів щодо родинного планування в питаннях часу, віку партнерки, збереження плідности.

Пари, які довідались про питання плідности у молодшому віці, часто досягають вагітности з меншою кількістю процедур та менш агресивними способами лікування. Жінки, які заморозили яйцеклітини, можуть зберегти свою плідність на час заморожування – з підвищеною ймовірністю успіху та зменшеною частотою анеуплоїдій. Опитування підтвердило брак загальних знань про здібність вагітніти та вік, що мають обговорюватися в ході звичайних профілактичних відвідувань лікаря.

Від тлумача:

1)     немає підстав вважати, що українські жінки та чоловіки мають вищий рівень знань щодо плідности й родинного планування, ніж їх американські однолітки;

2)     відповідно, слід просити наших лікарів теж розповідати своїм пацієнтам під час звичайних профілактичних зустрічей про зменшення з віком плідності родин та збільшення хромосомних аномалій дітей;

3)     буде вкрай корисним просити українських гінекологів та лікарів УЗД радити жінкам звернутись за консультацією репродуктолога, якщо рутинне гінекологічне УЗД виказало зменшену кількість фолікулів у яєчниках та зменшені розміри яєчників.