Sex differences in regional specialisation across the placental surface

Placenta Volume 35, Issue 6 , Pages 365-369, June 2014

http://www.placentajournal.org/article/S0143-4004%2814%2900089-7/abstract

Автори:
S. H. Alwaselemail,
A. H. Harrath, W. M. Aldahmash,
Z. Abotalib, J. R. Nyengaard, C. Osmond,   M. R. Dilworth, S. Y. Al Omar,
A. A. Jerah, D. J. P. Barker.
Переклад Олексія Соловйова.

Можуть існувати спеціалізації побудови та функції різних ділянок плацентарної поверхні. У місті Ер-Ріяд (Саудівська Аравія), довжина й ширина плацентарної поверхні при народженні мали високу кореляцію, проте ширина була тісніше пов’язаною з розмірами дитини. Для підтвердження цього ми дослідили 321 вагітну саудівську жінку в місті Байш. Вимірювали новонароджених та їх посліди.

Зв'язок довжини й ширини плацентарної поверхні з розмірами тіла дітей виявився різним для хлопчиків та дівчаток. У хлопчиків ширина мала тісніший зв'язок з усіма розмірами при народженні, за винятком довжини тіла від тім’я до п’ятки. Це було подібно знахідкам у Ер-Ріяді. Довжина плацентарної поверхні теж була пов’язана з довжиною тіла від тім’я до п’ятки. З кожним сантиметром довжини поверхні довжина тіла збільшувалася на 0,27 см (95% CI 0,09–0,44, p=0,004). У дівчаток ширина посліду мала зв'язок з довжиною тіла, натомість довжина поверхні була пов’язана з вагою новонароджених та обводами голівки і стегна. З кожним сантиметром ширини поверхні довжина тіла збільшувалась на 0,33 см (0,13–0,53, p=0,001).

Ми дійшли висновку, що у Саудівській Аравії існують як географічні, так і статеві відмінності спеціалізації різних ділянок плацентарної поверхні. У несприятливих умовах міста Байш, де матерям притаманна коротка статура, хлопчики були меншими при народженні, ніж дівчатка. У хлопчиків нестача живлення компенсувалася радше глибшою інвазією, ніж залученням додаткових спіральних артерій. Можливо, дівчатка мають ефективнішу спеціалізацію різних ділянок плацентарної поверхні.

Слід наголосити, що на превеликий жаль, тема статевих особливостей перебігу вагітностей, залежних від статевих особливостей розвитку послідів, дуже повільно розвивається не лише в Україні, але й у цілому світі. Упорядник розділу вперше почув про наслідки фундаментальних наукових розвідок цього напрямку в 2009 році на міжнародній конференції Світової федерації національних товариств з вивчення плаценти від професорки Vicki Clifton (Robinson Institute, Department of Paediatrics and Reproductive Health, Faculty of Health Sciences, University of Adelaide, South Australia). З дозволу автора було здійснено переклад українською мовою статті «Статеві функціональні особливості людського ложиська (placentae)», який оприлюднено в №4 (60) українського часопису «Здоровье женщины» у 2011 р.

Хто зацікавиться цією статтею, може безоплатно завантажити її на е-сторінці «Фонду Медицини Плода, Україна» у розділі «Обмін досвідом» за адресою http://www.fmfua.com/fmc/Stalenavchannja_58.html.

Ключовою, на погляд упорядника розділу, є така цитата зі згаданої статті: «Беручи до уваги розглянуті відмінності, важливо пам’ятати, що розділення одержаних для обстеження послідів згідно їх статевої належності досі не є усталеною науковою практикою, і статева розбіжність ложиськової тканини має серйозно враховуватися при плануванні всіх наукових досліджень». Проте, оскільки ця вкрай важлива особливість знаходиться на «стику» різних напрямків наукових знань і досліджень, вона ще не посіла свого визначного місця у свідомості керівників більшості світових наукових груп.

І навіть розрахунки особистих ризиків першого триместру щодо можливих хромосомних аномалій плодів та можливих пізніших положничих ускладнень проводяться без врахування статевих відмінностей. Ця публікація є дуже дрібним і малопомітним крочком, проте відомо, що «крапля камінь точить...».