(Продовження. Початок матеріалу – у №4 (61) 2015.

Розділ 2. Діагностика циклу плідності

Після овуляції, якщо не відбулося зачаття, яйцеклітина живе лише 12–24 години. Загалом, цей час ближчий до 12 годин. Тривалість життя яйцеклітини настільки коротка, що якщо б лише вона визначала тривалість плідності у циклі, то лише у рідкісних випадках вдавалося б досягнути вагітності.

Однак тривалість плідності подружжя регламентується ще й іншим чинником. Цим життєво важливим чинником є слиз шийки матки. Саме у слизі сперматозоїди можуть жити до того часу, поки яйцеклітина стане готова до запліднення.

Отже, для того щоб вижити, сперматозоїди потребують слизу. За відсутності слизу доброї якості сперматозоїди гинуть упродовж кількох годин після потрапляння в піхву, натомість за наявності доброго слизу вони можуть жити 3–5 днів. Період виділення слизу визначає цикл плідності подружньої пари. Очевидно, цей період припадає на преовуляторний період циклу.

Природна мінливість тривалості передовуляційної фази зумовлює малу ефективність простого підрахунку і необхідність розпізнавання циклу плідності, зокрема, з метою збільшення шансів на зачаття дитини. Для подружньої пари, яка має труднощі з досягненням вагітності, це питання принципово важливе. Для таких пар важливо мати під рукою легкий в застосуванні, доступний медичний прилад для безпечного і безболісного аналізу, щоб визначити період фертильності. Для лікаря, що спостерігає пару, важлива точність та мінімальність похибки цього приладу.

OvaTel найкраще відповідає цим вимогам.

Унікальна система на 2 см2 площі тіла

Отже, для того, щоб відбулося зачаття дитини, потрібні три важливі складники:

  1. Якісна яйцеклітина;
  2. Якісний сперматозоїд;
  3. Якісний цервікальний слиз.

Слід зауважити, що необхідність перших двох складників є цілком зрозумілою, однак необхідність цервікального слизу для цього процесу часто недооцінюють.

Але слиз дуже важливий, адже він виконує низку унікальних функцій:

1)     живить сперматозоїди;

2)     сприяє їх проникненню у верхні відділи статевих шляхів;

3)     відбирає повноцінні сперматозоїди і затримує дефектні, та

4) забезпечує капацитацію – остаточне дозрівання сперматозоїдів та набуття ними спроможності до запліднення.

Типово тривалість виділення добре помітного цервікального слизу становить близько 8 днів, із них від 3 до 5 днів можна спостерігати естрогенозалежний слиз високої якості (тягучий, прозорий, створює відчуття слизькості на статевих органах). Однак досить часто спостерігаються відхилення від такої моделі, особливо у жінок зі зниженою плідністю. Важливий клінічний висновок полягає у тому, що період плідності в циклі, який визначається появою специфічного цервікального слизу, досить тривалий і пов’язаний із рівнем естрогенів в організмі жінки. Цей феномен покладений в основу принципу дії OvaTel.

У розпізнаванні періоду плідності, особливо у складних випадках, фахівець може скористатися визначенням естрогенної насиченості біологічних рідин. Та доцільнішим буде поєднання цих методів – OvaTel як первинного та більш доступного і лабораторного як подальшого, більш глибокого дослідження. Дослідження рівнів інших гормонів (наприклад, ЛГ, який виділяється у високих концентраціях лише протягом кількох годин, чи, наприклад, метаболітів прогестерону) для визначення плідності малопридатне.

Слід ще додати, що шийка матки – дуже динамічний орган, який протягом життя жінки зазнає постійних змін. У клінічній практиці звичайно зосереджують увагу на змінах структури шийки матки, які визначаються переміщенням перехідної зони на межі циліндричного і плаского епітелію у напрямку до зовнішнього вічка і далі в глибину цервікального каналу. Однак, водночас із цим, суттєві зміни відбуваються і в структурі та кількості крипт.

У підлітковому віці переважають крипти типу S, які утворюють рідкий слиз у великій кількості. Пізніше ці залози заміщуються криптами типу L, кількість яких постійно збільшується, починаючи з нижніх відділів шийки матки. Варто зауважити, що у підлітковому та ранньому молодому віці у жінок мало крипт типу G, які забезпечують функцію місцевого імунітету, що зумовлює особливу вразливість пацієнток цієї вікової групи на різноманітні інфекції, які передаються статевим шляхом. Кількість крипт S у невагітних жінок, які не приймають гормональних контрацептивів, зменшується приблизно на 2% в рік, отже, у 50 років кількість цих крипт становить близько 10% від початкової. Цікаво, що вагітність сповільнює втрату крипт типу S, натомість гормональна контрацепція пришвидшує цей процес, очевидно, за рахунок створення стабільно низьких рівнів природних яєчникових естрогенів. Подібна динаміка відбувається і з криптами типу L, натомість кількість крипт типу G з віком поступово збільшується у будь-якій ситуації.

Такі процеси природної динаміки кількості крипт з віком дуже зрозуміло пояснюють природний «дизайн» динаміки плідності жінки. Через зменшення кількості слизу типу S цикл плідності вкорочується, навіть за адекватної функції яєчників та оптимальних рівнів статевих гормонів. Усе це зумовлює суттєве зниження шансів на зачаття, що звичайно виразно спостерігається після досягнення жінкою 35-річного віку. Слід зауважити, що такі жінки становлять суттєву частку пацієнток з діагнозом «неплідність через нез’ясовану причину». З іншого боку, втрата естрогенозалежних крипт суттєво пришвидшується у жінок, які приймають гормональні контрацептиви (звичайно при їх застосуванні рівень природних естрогенів у жінки постійно зберігається на рівні ранньої фолікулярної фази, тобто близько 40 нг/мл, що природно спостерігається у менопаузі). Відомо, що навіть 3 місяці застосування оральних контрацептивів (ОК) зумовлює втрату крипт, яка суттєво перевищує можливості їх природного відновлення, а кожен рік приймання ОК прискорює атрофію крипт приблизно на рік. Загалом, труднощі із зачаттям у жінок, які приймали ОК протягом 7 років і довше, є поширеною проблемою. До того треба ще додати, що втрата крипт може бути зумовлена оперативними втручаннями на шийці матки, запальними процесами та будь-якими іншими травматичними маніпуляціями.

Звичайно у повсякденній гінекологічній практиці маємо справу саме з такими пацієнтками. Лікування дисфункції цервікального слизу звичайно складне, проте можливе.

 

Співжиття, зосереджене на періоді плідності (fertility-focused intercourse)

Відомо, що діагностика періоду максимальної плідності у циклі та його використання для співжиття дає змогу досягнути вагітності набагато швидше, ніж при просто «регулярному незахищеному статевому акті». Це важливо пояснити кожній парі, що звертається з питань неплідності. Розуміння фізіології жіночого організму в поєднанні з сучасними технологіями визначення плідності на кшталт OvaTel – це прості речі, що приближують мету – народження дитини.

У одному з досліджень за участю здорових подружніх пар, які свідомо використовували оптимальний період для досягнення зачаття, у 76% вагітність настала вже у першому циклі, за три цикли вагітність була у 90% подружніх пар, а до шостого циклу завагітніли 98%. Коли ж розглянули, що відбулося у популяції із 100 подружніх пар, які мали співжиття довільно (без зосередження на періоді плідності, проте й без уникання його), то виявилося, що протягом року вагітність настала лише у 21% таких пар (Hilgers TW, 2001). Звідси випливають два важливі висновки:

1) У здорових подружніх пар, які свідомо використовують для співжиття максимально плідний період циклу, вагітність повинна настати протягом 6 циклів. Якщо ж за цей час зачаття дитини не відбувається, можна запідозрити можливі репродуктивні розлади. Отже, слід не чекати ще півроку чи довше, щоб зрозуміти, що щось негаразд, а відразу ж звернутися для більш детального обстеження і у разі виявлення проблеми скоригувати її якомога швидше.

2) Діагностика періоду максимальної плідності може суттєво допомогти у досягненні вагітності тим подружнім парам, у яких період плідності у циклі дуже короткий, через що його систематично пропускають, а також тим подружнім парам, у яких з різних причин статевий акт відбувається дуже рідко.

Правдивість другого пункту підтверджується даними досліджень, які засвідчують, що за допомогою співжиття, зосередженого на періоді плідності, навіть за відсутності будь-якого лікування вагітність настала у 20–40% подружніх пар зі зниженою плідністю (тобто таких, у яких не вивили медичних перешкод для зачаття, однак вагітність не наставала протягом кількох років) (подається за попереднім джерелом). Якщо водночас із зосередженим на періоді плідності співжиттям застосовують лікування, то частка подружніх пар, які досягають вагітності, є порівняльною із застосуванням набагато складніших та інвазивніших методів лікування неплідності, наприклад, IVF чи ICSI (Stanford, Boyle, 2008; Tham et al. 2012).

 

Діагностика циклу плідності

Слиз шийки матки звичайно з’являється як клейкі мутні виділення, які поступово стають дуже тягучі, прозорі і створюють відчуття слизькості. День піку – останній день, коли слиз або тягучий, або прозорий, або дає відчуття слизькості. Після Піку настає різка зміна характеристик виділень. Слиз знову стає клейкий або малотягучий, мутний і з’являється сухість. Переважна більшість жінок може виконувати таке спостереження після відповідного навчання у спеціально вишколеного інструктора. Для визначення днів плідності з допомогою OvaTel жінку не потрібно спеціально навчати, проведення тесту просте і може бути виконане в практично будь-яких умовах. До того ж, оцінка результатів більш незалежна від індивідуальних особливостей оцінювача. Таких, наприклад, як відчуття слизу – тягучий чи малотягучий. Візуальна картина досить типова і вкрай рідко може бути хибно ідентифікована (рис. 1).

До того ж, інколи розпізнавання періоду плідності становить суттєві труднощі. Зокрема, можуть спостерігатися «сухі» цикли, коли слиз не з’являється навіть за адекватної функції яєчників. Такі цикли дуже нетипові для здорових жінок, але дуже часто трапляються у жінок, які мають труднощі із зачаттям дитини. Та відсутність слизу жодним чином не впливає на діагностичні можливості OvaTel.

Альтернативним варіантом визначення плідності є дослідження інших біомаркерів плідності, наприклад, положення, відкриття та консистенції шийки матки, однак порівняно зі спостереженнями за слизом цей маркер дає більшу похибку і до того ж, така практика мало вивчена і не завжди акцептується пацієнтками. З іншого боку, спостереження за базальною температурою тіла, яке у нас досить популярне серед фахівців і пацієнток, для цієї мети зовсім не придатне, оскільки температурний стрибок вказує на те, що овуляція вже відбулася, а отже й закінчився плідний період.

(далі буде…)