Що таке пуповинна кров, стовбурові клітини, які містяться в ній, для чого їх зберігати і як вони можуть бути використані у медичній практиці, – знають не лише лікарі та біологи. Сьогодні цим питанням цікавиться все більше пересічних громадян. А сама тема давно вже стала реальною практикою медицини у багатьох країнах світу. Що ж в Україні?

У нашій країні, на жаль, досі існує величезна кількість міфів і упереджень. Тож, спробуємо розвіяти хоча б деякі з них

 

 

 Трохи фактів

Пуповинна кров і пуповина є цінними джерелами стовбурових клітин. До недавнього часу вони вважалися «відходами» і утилізувалися одразу після пологів. Сьогодні ж – збираються з метою виділення різних типів стовбурових клітин для зберігання і подальшого використання в лікувальних цілях.

Іншими словами, ці біоматеріали є безцінним скарбом, який в майбутньому може врятувати життя. Пуповинна кров – джерело великої кількості гемопоетичних стовбурових клітин, які, як і клітини кісткового мозку, можуть бути пересаджені для відновлення кровотворної та імунної систем (в цілому застосовуються для лікування понад 100 хвороб), а також успішно досліджуються щодо використання при неврологічних захворюваннях і відновлювальному лікуванні організму. Ефективність такого лікування науково доведена. Тільки при онкогематологічних захворюваннях у світі врятовано десятки тисяч життів з використанням пуповинної крові.

А тканина пуповини, яку почали зберігати відносно недавно у порівнянні з пуповинною кров’ю, містить мезенхімальні стовбурові клітини, що можуть диференціюватися у клітини органів і активно досліджуються у регенеративній медицині та з метою лікування аутоімунних захворювань. «Дослідженням мезенхімальних стовбурових клітин пуповини займаємося у напрямку лікування офтальмологічних і лор-патологій. І ще кілька років тому була проведена велика робота з моделювання розсіяного склерозу на тваринах і застосування мезенхімальних стовбурових клітин пуповини. Отримані дуже хороші результати. Наразі вони обробляються статистично», – розповідає Ольга Маслова, к. біол. н., заступник генерального директора з наукових питань Сімейного банку пуповинної крові «ГЕМАФОНД».

Окрім того, сьогодні за допомогою мезенхімальних стовбурових клітини у світі, зокрема й в Україні, регенерують шкіру після опіків, зрощують кісткову тканину.

Виявилося, що стовбурові клітини крові саме з цих неонатальних матеріалів більш молоді, ніж клітини від дорослого донора. Так, на якість останніх вплинула життєдіяльність людини. Ось чому клітини пуповинної крові і пуповини – потенційно більш ефективні у лікуванні. Окрім того, слід не забувати, що збереження цих біологічних матеріалів є абсолютно безпечними як для матері, так і для дитини. На відміну від, наприклад, кісткового мозку, процедура забирання якого є інвазивною та небезпечною для життя донора.

Клітини пуповинної крові можуть бути придатними як для дитини, під час народження якої були взяті, так і для її рідних братів та сестер (вірогідність сумісності складає 25%).

А потенціал застосування стовбурових клітин ще ширший – вони підійдуть практично всім близьким родичам.

Попри те, що їх можна зібрати лише один раз – під час народження дитини, використовувати ці клітини можна навіть після кількох десятків років зберігання (теоретично, їх можна зберігати безкінечно, але оскільки біобанкування є відносно молодим, поки що підтверджений факт зберігання без втрати клітинами своїх властивостей – протягом 25 років).

 

Досягнення українських
спеціалістів

Варто зауважити, що українські лікарі не тільки впроваджують напрацювання закордонних колег, а й розробляють нові методи лікування різних хвороб за допомогою стовбурових клітин.

Так, з 2009 року вітчизняні кардіологи вперше у світі використали пуповинну кров при операціях на серці новонароджених дітей. А у 2010-му – нейрохірурги при операціях у новонароджених з проблемами розвитку нервової системи.

Сьогодні ці методики використовуються в українських державних медичних установах в рамках Всеукраїнської програми застосування пуповинної крові, координатором якої є Сімейний банк пуповинної крові «ГЕМАФОНД». Цей біобанк безкоштовно забезпечує організацію забору та логістику пуповинної крові таким діткам та надає всі необхідні матеріали для цієї процедури.

Аутологічна пуповинна кров використовується з метою зменшення ймовірності імунологічної несумісності за HLA і трансмісивного інфікування. «Те, що ми змогли довести як перевагу пуповинної крові, – це вплив на імунну систему. Вона запобігає надмірній запальній реакції. Це дозволяє уникнути додаткових ускладнень після операції», – розповідає Кирило Часовський, к. мед. н., лікар-реаніматолог ДУ «НПМЦ дитячої крадіології та кардіохірургії».

Стовбурові клітини, що містяться в пуповинній крові (як тепер, вже на власному досвіді, пересвідчилися лікарі) значно прискорюють регенеративні процеси в організмі дітей.

Завдяки своєчасному виявленню критичних недоліків, а також спільній роботі лікарів і фахівців ГЕМАФОНДу з підготовки пуповинної крові, згідно з даними 2015 року, за період функціонування програми вдалося врятувати більше 200 дитячих життів.

 

Ніхто не чекає на трагедію…

Так було і в родині Надії Дрегало-Соколовської. Любляче сімейне подружжя виховувало маленьку донечку, чекали народження другої дитини. Життя здавалося прекрасним і розпланованим на роки. Але все змінилося трагічного лютневого дня. Маленька Софійка опинилася у крижаній воді: «Далі – все, як страшний сон: реанімація, діагноз, як вирок – «гіпоксичне ураження мозку в результаті нещасного випадку», кома, відсутність самостійного дихання, харчування через зонд… Це було якесь замкнуте коло – ми хотіли вивести дитину з коми, але через судоми, несумісні з життям, вимушені були вводити її в медикаментозну кому. Це був єдиний спосіб полегшити її стан.

Лікарі, родичі, знайомі, знайомі знайомих шукали хоч якусь зачіпку, щоб допомогти, щоб не справдилися ті страшні прогнози, які ми чули. І одного щасливого дня, мій батько просто сказав: «А давайте, ризикнемо. Я читав про лікування стовбуровими клітинами з пуповинної крові. Тобі скоро народжувати, от і зберемо пуповинну кров, спробуймо!». І ми почали діяти: знайшли Сімейний банк пуповинної крові «ГЕМАФОНД», який займається виділенням та зберіганням стовбурових клітин пуповинної крові, фахівці банку допомогли знайти в Україні клініку, яка взялася за лікування. Запитань було більше, ніж відповідей: ми не знали, чи підійде Софійці кров сестри (у Софії група І (R-). Ми і сподіватися не могли, що і в молодшої донечки буде та ж група. Але коли вже і група співпала, ми вирішили, що це просто доля.

Словами передати не можливо ті відчуття, коли після початку лікування, дитина ставала нарешті схожою на дитину, коли донечка перший раз сама (!) проковтнула їжу!

Тепер наша Софійка ходить до загальноосвітньої школи. Єдине, що нагадує про трагедію, – уповільнена мова. Але ми плануємо й подальше відновлення пуповинною кров’ю від наймолодшої сестрички Софійки, яка з’явилась на світ місяць тому. Сподіваємося, що пуповинна кров підійде, зараз чекаємо на результати аналізів», – розповідає Надія.

«Я потрапив у цю сім’ю вже після їхньої виписки з реанімації, – згадує Володимир Бочек, лікар-невролог, який спостерігав дівчинку до і після терапії з використанням пуповинної крові. – Стан дівчинки був вкрай важкий, д/з гіпоксично-ішемічне ураження ЦНС, децеребраційна ригідність. Дитина лежача, часті судоми, підвищений тонус в кінцівках. Їсти самостійно дитинка не могла (харчування відбувалося через зонд). Але після введення пуповинної крові картина поступово почала змінюватися: знизився неврологічний дефіцит, зникли судоми. До речі, дівчинка зараз не приймає жодних протисудомних препаратів. Можу сказати, що ми були свідками справжнього дива. Пам’ятаючи, який тонус був у цієї дитини, бачити її зараз на велосипеді! Таке побачиш не щодня!».

На початку цього матеріалу ми обіцяли вам, шановні читачі, розвінчати міфи, що існують навколо теми «пуповинна кров». Їх, насправді, чимало: від того, що, мовляв, в Україні лікарі її не використовують – як бачите, використовують і, навіть, де в чому випереджають закордонних колег, беруть участь у міжнародних наукових дослідженнях, повідомляють про свої здобутки на міжнародних симпозіумах.

Мовляв, вітчизняні банки пуповинної крові працюють незаконно – законно! Діяльність банків пуповинної крові – ліцензована і їх діяльність знаходиться під контролем МОЗ України, а у даний час розробляються нові вимоги до таких закладів, які гуртуються на стандартах банків пуповинної крові ЄС. Ці стандарти ввійдуть в дію вже 2016 року. Окрім цього, чомусь вважається, що зберігання пуповинної крові коштує дуже дорого – у Сімейному банку «ГЕМАФОНД», наприклад, ціна послуг обробки, дослідження та кріозаморожування лейкоцитарної фракції (саме в ній знаходяться стовбурові клітини) пуповинної крові складає 8 тис. грн., а рік кріозберігання депозиту – 100 Євро. Тож, як бачимо, і цей «факт» виявився фейком. На відміну від багатьох інших, які підтверджують корисність, величезну перспективу і врятовані життя.