Незважаючи на загальновизнані доказові дані щодо переваг грудного вигодовування для матері і дитини, поширеність годування грудьми у розвинутих країнах змушує бажати ліпшого. В Україні також. Щодня спілкуючись із матерями новонароджених дітей і трохи старших немовлят, а також медичним персоналом, які ними опікуються, часто помічаємо типові труднощі та перешкоди на шляху до становлення успішного грудного вигодовування. Наскільки наша ситуація унікальна? І як це виглядає в інших країнах? Про стан грудного вигодовування у США йдеться у цій статті, недавно опублікованій у популярному медичному часописі Medscape 

Стаття містить коротку історичну довідку щодо впровадження Ініціативи «Лікарня, доброзичлива до дитини» (ЛДД) в США. У ній представлені роздуми фахівців, які працюють в галузі впровадження цієї Ініціативи.

У Сполучених Штатах Америки Ініціатива ЛДД почала впроваджуватись у 1994 році, але на той час тільки 404 з 3000 пологових будинків країни були готові пройти сертифікацію. Процес впровадження Ініціативи у США відбувався повільно, що на думку авторів статті, пояснювалося тим, що було досить складно змінити звичні психологічні переконання медичних працівників та матерів. Певним чином впливало на впровадження Ініціативи і географічне розташування медичних закладів. Переважна кількість ЛДД знаходилась на західному та східному узбережжях США, натомість у середній частині країни їх було мало.

За словами Trish MacEnroe, виконавчого директора Ініціативи «Лікарня, доброзичлива до дитини» в США, були певні регіони, де через культурні традиції, Ініціатива впроваджувалась досить повільно, але в той же час багато штатів з легкістю підхопили цю Ініціативу. Наприклад, в штаті Каліфорнія нараховувалось 84 сертифіковані заклади, натомість, Західна Вірджинія була єдиним штатом, яка не мала жодного сертифікованого закладу.

Ефект «снігової кулі»

Понад 20 років потрібно було для того, щоб розпочалось більш активне впровадження Ініціативи. Медичний персонал та матері відкривали для себе позитивні результати від впровадження Ініціативи. Ініціатива уряду Healthy People 2020 скеровує до того, що підтримка грудного вигодовування – це одна з цілей, спрямованих на поліпшення здоров'я населення США.

Протягом останнього десятиліття стрімко виросла зацікавленість уряду в ЛДД та інших програмах з підтримки грудного вигодовування. Розпочався процес збору статистичних даних, обчислення показників з ГВ. З 2007 року Центр з контролю і профілактики захворювань (CDC) почав дослідження щодо харчування (чим і як проводилось годування) та догляду за дітьми в пологових будинках. Кожні два роки пологові будинки США відправляли цю інформацію в CDC, де формувався звіт щодо практик лікарень та грудного вигодовування по кожному штату та для держави в цілому. Перше дослідження показало, що станом на 2007 р. менше 2% дітей були народжені у ЛДД.

У 2010 році урядова робоча група з проблеми дитячого ожиріння рекомендувала впровадження ЛДД, а отже підтримку ГВ як одного з вагомих чинників у попередженні ожиріння. Незабаром Ініціатива уряду Healthy People 2020 та Surgeon General's Call to Action to Support Breastfeeding наголосили на важливості політики підтримки грудного вигодовування та необхідності прискорити процес впровадження ініціативи ЛДД.

Тепер розроблено програму щодо впровадження Ініціативи ЛДД, існує керівний орган, розробляється графік сертифікацій. За словами Alison Stuebe (доктор медицини, відділ Перинатології в Університеті Північної Кароліни, авторки численних досліджень ефектів грудного вигодовування, і мама, яка успішно сама вигодувала дитину грудьми),   впровадження державних програм, зокрема програми щодо ЛДД, в різних штатах   Америки неоднорідне. На національному рівні немає точних даних щодо загальної кількості сертифікованих закладів. Але відповідно до даних CDC, до 2013 року більше половини лікарень країни впровадили більшість з 10 кроків успішного грудного вигодовування. У багатьох штатах у пологових будинках впроваджувались ці кроки, навіть якщо заклад не мав статусу ЛДД.

Чи відчутні ефекти?

Цікаву думку щодо позитивних наслідків впровадження політики підтримки грудного вигодовування висловлює у статті доктор Stuebe. Вона вважає, що подібна практика дає можливість зменшити почуття провини у жінок та згадує, як, за минулих практик у пологових будинках, матері, які надходили в заклад з великим бажанням годувати дитину грудьми, але їм це не вдавалось, звинувачували в цьому себе, сприймали себе, як поганих мам, які нічого не вміють та роблять все неправильно. В той час основна причина невдачі полягала у відсутності кваліфікованої допомоги та умов, які б сприяли налагодженню лактації. Ця експерт посилається на дослідження, опубліковане в журналі «Pediatrics» у 2012 році, в якому зазначалось, що жінки в два рази частіше годували дітей грудним молоком так довго, як вони бажали, якщо вони народжували в лікарні, де впроваджувалися практики підтримки ГВ та було обмежено використання сумішей.

Під час підготовки Jersey Shore University Medical Center до сертифікації на відповідність статусу ЛДД, цим закладом було проведене власне дослідження щодо ступеня задоволеності серед жінок, які знаходились в пологовому закладі. У анкеті запитувалося, чи виникало у жінок почуття провини, чи відчували вони підтримку у виборі методу годування. Рузультати дослідження були опубліковані в журналі Journal of Human Lactation. Ніхто з жінок не відповів, що вони відчували себе винними. Навпаки, жінки відмічали, що були задоволені нововведеннями. Слід зауважити, що почуття задоволення відмічали і медичні працівники, які цілком погоджувалися з нововведеннями і підтримували їх, зрозумівши доцільність таких заходів.

З чого почати?

Доктор MacEnroe підкреслює, що надзвичайно важливо проводити навчання майбутніх матерів основам грудного вигодовування задовго до пологів. Однак для того, щоб досягнути балансу між знаннями, які жінки отримують під час допологового навчання та практиками, які існують в пологовому будинку, слід ретельно навчати не тільки пацієнтів, але і співробітників. Навчання медичного персоналу в США проводиться за 20-годинним курсом,  тому числі 5 годин відводиться на оволодіння практичними навичками.

Rhonda Sullivan, медсестра – консультант з ГВ медичного центру в DeKalb, штат Іллінойс, у статті розповіла, що співробітники дозволяють матерям вільно приймати рішення щодо методу годування, ознайомлюють їх з ризиками та перевагами кожного з методів. Для того, щоб жінки прийняли обґрунтоване рішення щодо методу годування, вони мають отримати відповідне навчання, вважає медсестра.

Одним із методів навчання, який використовують медичні заклади, є розповсюдження інформаційної літератури.

«Навчати жінок, коли вони вже народили, є занадто пізно», – вважає Deborah McDonald, директор програми охорони здоров'я жінок в Aлеген y мережі охорони здоров'я в Піттсбурзі, штат Пенсільванія.

У її лікарні поширюється посібник з грудного вигодовування для пацієнтів, який дає можливість ознайомитись з важливою інформацію ще під час вагітності.

Проблеми матеріально-технічного та інформаційного забезпечення

Незважаючи на всі переваги грудного вигодовування та підтримку з боку держави, процес впровадження ініціативи йде повільно. Згадана раніше медсестра Rhonda Sullivan, посилаючись на досвід лікарні Kishwaukee, вважає, що це пов’язано з недосконалістю стратегії впровадження, яка відзначається ефектом доміно. Будь-які зміни, зазначені у Ініціативі, потребують реорганізації всієї роботи медичного закладу. Наприклад, крок 1 Ініціативи необхідно доповнювати рекомендаціями щодо того, як поводитись з дітьми, народженими з гіпоглікемією. Також потребують докладного пояснення заходи, які необхідно застосувати у дітей зі схильністю до переохолодження і потребою додаткового зігрівання у контексті цього першого кроку (як виявилося, додаткове зігрівання для таких дітей не завжди необхідне).

Зрештою, для деяких лікарень, зокрема для лікарня Kishwaukee, перехід на роботу за практиками ЛДД пройшов легше, ніж для інших закладів. Це невелика лікарня, в якій пологи, до- та післяпологовий періоди проходять в одному підрозділі, а режим спільного перебування матерів з дітьми впровадили ще до того, як заклад вирішив здобувати статус ЛДД.

Іншим чином процес впровадження Ініціативи відбувається у великих лікарнях. Наприклад, у у медичному центрі університету в Піттсбурзі, який складається з семи пологових будинків. У деяких із цих закладів відбувається кілька сотень пологів на рік, в інших, як наприклад, у жіночій лікарні Magee – до 9000 на рік.

Лікарня Magee ще не отримала статус ЛДД, і пояснюється це, за думкою Джеффа Ходжеса, віце-президента орієнтованих на пацієнта служб у лікарні Magee, багатьма причинами. Зокрема, тим, що кожний крок Ініціативи має реалізуватися в усій системі одночасно, а не у кожній з лікарень окремо. За його словами, певні труднощі пов’язані і з тим, що навчання є досить дорогим заходом, оскільки має охоплювати працівників всіх підрозділів лікарні, а не обмежуватись тільки пологовими відділеннями. Це робиться для того, щоб поради будь-якого співробітника лікарні не йшли всупереч грудному вигодовуванню.

Deborah McDonald, директор програми впровадження Ініціативи у Пітсбурзі, погоджується з тим, що впровадження Ініціативи є процесом важким і повільним. Але це зовсім не означає, що він не підтримується: «Ми намагаємось робити все правильно, відповідально, не просто для того, щоб отримати цей статус заради «галочки», через те, що це модно, а розуміючи, що ці зміни є життєво необхідними, щоб забезпечити майбутнє покоління здоров’ям. Це зміни, продиктовані часом».

На закінчення

Ініціатива ЛДД впроваджується в Україні вже 15 років, і це дало відчутні результати. Зокрема, за даними державної статистики станом на 2015р. кількість дітей в Україні, які знаходяться на ВГВ до 6 міс. складає 54,9%. В закладах, які мають статус ЛДД, у 2015 році показник виключно грудного вигодовування до 6 місяців становив 64,5%. Питома вага дітей, які отримували грудне молоко у віці 12 місяців і більше, становила 24,2%.

Оцінити себе адекватно можна тільки в порівнянні з іншими, і висловлений у цій статті досвід США дає нам можливість переоцінки свого досвіду, знаходження слабких та сильних моментів і ліпшого розуміння себе самих.