Фрагмент книги з п'яти розділів В.В. Дощєчкина «Субфертильність і концепція малих стигм» (рос) Монографія, Вінниця, 2018, ТВОРИ, ISBN 978-617-7710-42-3

В. В. Дощєчкин, MD, PhD, головний лікар клініки Ремеді м. Одеса, remediivf@ukr.net

Резюме:

Дослідження спрямоване на розробку нового неконтрастного ультразвукового методу діагностики з використанням ефекту «Мобільного гідроакустичного вікна» (МГВ) під час проведення трансвагінального ультразвукового сканування (ТВУС) з метою ідентифікації об'єктів малого таза, які важко візуалізуються. Здійснено оцінку чутливості нового методу. У роботі було продемонстровано переваги ультразвукової техніки МГВ при використанні її під час проведення ТВУС. Результатами визнана доцільною практика застосування методу у діагностиці неплідності неясного генезу для отримання інформації про анатомічні та функціональні особливості інтактних маткових труб і паратубарних кіст, які впливають на фімбріо-яєчникові взаємовідносини. Така інформація важлива при виборі оптимального алгоритму лікування неплідної подружньої пари, наприклад, при проведенні внутрішньоматкової інсемінації або ж, навпаки – лапароскопії, при підозрі на змінену анатомію маткових труб. Крім того, використання ультразвукової техніки МГВ під час виконання ТВУС є гарною можливістю для топографічної та функціональної оцінки компетенції фаллопієвих труб і стану фімбріо-яєчникових взаємовідносин.


Ключові слова
:

Ультразвукова діагностика (УЗД), трансвагінальне ультразвукове сканування (ТВУС), ехографія, жіноча неплідність, паратубарні кісти, мобільне гідроакустичне вікно (МГВ), субфертильність, фімбріо-яєчникові взаємини.

DOI:

https://doi.org/10.37529/obgyn.2020.2/2-20.01-4


У літературі можна зустріти окремі праці, де є вказівки на рідкісні випадки виявлення за допомогою ТВУС незмінених фаллопієвих труб без застосування додаткових контрастних агентів. D.R.Chizen і R.A.Pierson, 2010 [1] повідомили про можливість ультразвукової ідентифікації фаллопієвих труб у момент, коли труби знаходилися в оточенні рідини.

Ультразвукова техніка «мобільного гідроакустичного вікна» (МГВ) без застосування додаткових контрастних агентів була розроблена з метою трансвагінальної сонографічної детекції суб'єктів малого тазу, які важко візуалізуються та мають ніжну структуру, таких як дистальні відділи фаллопієвих труб, преовуляторна стигма у стінці фолікула та ін. [2].

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю