Попри досягнення сучасної медицини, проблема післяпологових кровотеч залишає за собою одне з головних місць у структурі материнської смертності. В усьому світі, не лише в Україні. Натомість наша країна, за даними ВООЗ, випереджає Європу за цим трагічним показником у 4–5 разів!

 

Справа тут не лише у тому, що ми маємо більшу кількість патологій у жінок, і вже точно (!) не у тому, що наші медики менше кваліфіковані.

Корінь зла у неадекватній організації надання ургентної допомоги у таких випадках. Тож не випадково багато спеціалістів, що всебічно досліджують цю проблему, схиляються до її визначення не як суто медичної, а швидше, як організаційно-професійної. Іншими словами, якби у ту мить (саме мить (!) – рахунок іде навіть не на хвилини!), коли у породіллі відкривається кровотеча (або виникла інша загроза життю жінки чи плода) у пологовому залі були б винятково рахманови, пирогови та отти, – навіть вони не мали б стовідсоткової ефективності без попередньо відпрацьованої взаємодії і натренованого взаєморозуміння з напівслова (ще краще – без слів). У таких ситуаціях життя рятує досконало організована командна робота, де всі діють на автоматизмі: кожен на своєму місці, знає, у який момент і що саме слід робити. Немає часу на дискусії і вказівки, немає часу на розгубленість. Спроба лише одна…

Одна – у реальному житті, проте в умовах навчання за допомогою симуляторів – скільки завгодно! Саме таку унікальну можливість пропонує інноваційна медична навчальна програма, спрямована на зниження материнської смертності в Україні.

 

Програма стартувала наприкінці вересня цього року на базі Житомирського обласного перинатального центру. Але докладніше про неї краще почути з перших вуст. Отже надаємо слово організаторам та учасникам програми.

 

Костянтин Подшивалов, керівник всеукраїнської благодійної організації «Джей. Ес. Ай. Україна», що виграла грант компанії MSD на безпосередню реалізацію цього освітнього проекту в Україні:

— Проект, який ми втілюємо наразі – це симуляційно-тренінгова програма для навчання медичних працівників за курсом «Допомога у випадках післяпологових кровотеч», розроблена спеціалістами Гарвардського університету США. Він став можливим завдяки глобальній програмі корпоративної соціальної відповідальності MSD for Mothers («MSD для матерів»). Це дійсно унікальний захід, аналогів якому в Україні не існує.

Фінансується проект американською компанією MERCK. Навчання для медиків – учасників програми – безкоштовне.

Пілотний проект, що стартував нині у Житомирі і згодом пошириться на Миколаїв і область, триватиме 2,5 роки. Складається він з двох частин: теоретичної (лектори першої навчальної сесії – американські експерти Гарвардської медичної школи доктор медичних наук Мелоді Еккардт та Сюзанна Ербер), основне завдання якої – формування командного підходу в ургентних ситуаціях, що виникають під час пологів (передусім, мова йде про післяпологові кровотечі, дистоцію плечиків плода тощо) і практичної – власне, відпрацювання практичних навичок на симуляторах, що дозволяють змоделювати будь-яку ситуацію і, так би мовити, в «мирних умовах», коли не постраждає ані дитина, ані жінка, виробити і відточити найефективніший алгоритм дій всієї медичної команди. Адже, як доводить практика, саме злагоджена командна робота забезпечує ефективність надання медичної допомоги у таких випадках. Про це свідчить досвід тих країн, де подібні тренінги є обов’язковою складовою підготовки медичного персоналу.

Зауважу також, що нинішній етап програми – тренінг для тренерів, які потім поширюватимуть надбані тут знання і практичні навички у своїх ЛПУ, серед колег районних пологових відділень тощо. Тому наразі ми орієнтовані на спеціалістів, які не просто виявляють зацікавленість, а й мають належний рівень підготовки в рамках інших програм, що були впроваджені в Україні раніше (таких, як, наприклад, проект компанії JSI «Здоров'я матері та дитини»).

Важливо зауважити, що працюватимуть тренери не просто з лікарями, а з командами – мультипрофільними бригадами, до яких входять лікар-анестезіолог, акушер-гінеколог, акушерка і операційна медсестра. Адже така бригада у злагодженому режимі зможе надати допомогу набагато швидше і ефективніше.

Тож, сподіваємося, що вже найближчими роками, за даними цих двох пілотних регіонів, ми зможемо об’єктивно оцінити позитивний ефект від впровадження програми – зниження рівня материнської смертності через післяпологові кровотечі.

А відтак, розраховуємо на зацікавленість щодо участі в програмі медичних працівників і керівників ЛПУ інших областей України.

 

Мелоді Еккардт, Гарвардська медична школа (США)

— У це складно повірити, але незважаючи на високий рівень розвитку сучасної світової медицини, проблема смертності жінок від післяпологових кровотеч залишається дуже актуальною для систем охорони здоров’я різних країн.

Тільки уявіть собі, що кожні дві хвилини в світі від ускладнень, пов’язаних із народженням дитини, помирає жінка, тобто близько 800 жінок на день! Звісно, у першу чергу потерпають від цієї проблеми країни, що розвиваються, але й в багатьох розвинених країнах статистика невтішна.

Натомість більшості з цих трагічних смертей можна було б уникнути, якби всі лікарі були добре треновані. Саме треновані, а не просто обізнані.

Це важливо усвідомлювати, адже у складних випадках рахунок йде буквально на хвилини, тож не дивно, що за таких екстремальних умов медик може і розгубитися, запанікувати. Ми живі люди – кожен зі своїм настроєм, емоціями, проблемами, зрештою! І все це потрібно вміти залишати поза пологовою залою. Таке вміння можна виховувати в собі роками, а можна піти іншим шляхом – постійно тренуючись. І в цьому сенсі беззаперечне значення має той факт, що сучасні технології зокрема, пологові симулятори, дають змогу відбутися цьому процесу у найетичніший спосіб – без ризику для життя та здоров’я пацієнта і без психологічної травми для медика (що теж важливо).

Отже, на моє переконання, тренування для практикуючого медичного працівника мають таке ж велике значення, як і для спортсмена. Саме цій темі присвячено наш тренінг. Окрім вивчення теоретичної частини, лікарі матимуть змогу добре потренуватися на симуляційних манекенах, аби довести набуті навички до автоматизму.

 

 Ільдар Сейтягьяєв, генеральний директор компанії «MSD Україна»:

— Ця програма була анонсована у квітні 2014 року, коли компанія MSD, відома у США та Канаді під брендом Merck, виділила 281 657 доларів США на проведення в Україні освітнього проекту, спрямованого на зниження рівня післяпологових кровотеч і, таким чином, на зниження материнської смертності.

Глобальний соціальний проект «MSD для матерів», що було створено нашою компанією у 2011 році, працює сьогодні у більш ніж 30 країнах світу, і ми пишаємось тим, що цього року програма почала роботу в Україні. Ми прагнемо створити світ, де жодна жінка не вмирає, даруючи життя дитині, тож будемо сподіватися, що наш проект допоможе зберегти сотні життів в нашій країні.

 

Юрій Вайсберг, головний лікар Житомирського обласного перинатального центру:

— Те, що проект стартує саме у нашому перинатальному центрі, – це досить високий рівень довіри до наших лікарів, перш за все, і до нашого закладу в цілому. Адже ми маємо найсучаснішу апаратуру і досвідчених фахівців.

Сьогодні ми розпочинаємо втілення нового проекту, головна мета якого – навчитися ефективно боротися з післяпологовими кровотечами, що є чи не головною причиною материнської смертності у нашій країні. Зокрема, ця проблема є актуальною і для нашої області. Напрямок дуже серйозний і актуальний, адже середня статистика по області свідчить, що на кожні 1000 пологів припадає близько 23 випадки післяпологової кровотечі. Тому отримати знання ще й від спеціалістів такого високого ґатунку – для нас велика честь.

Думаю, ми на це заслуговуємо – наші колеги по всій Україні знають, що ми завжди готові ділитися отриманими знаннями та досвідом.

Відрадно, що сьогодні у лікаря є можливість здобувати практичний досвід не лише в умовах реальної операційної, але й пройти практичну і психологічну підготовку на симуляторах. Це дає нам змогу мінімізувати кількість помилок, піднятися на новий щабель рівня надання медичної допомоги, а відповідно, і гарантувати нашим громадянам лікування за світовими стандартами.

Повинен сказати, що після невеличкої екскурсії Центром для наших колег з Гарварду, було дуже приємно бачити їх враження, чути схвальні відгуки. Зокрема, пані Сюзанна Ербер зауважила, що небагато медичних закладів США можуть похизуватися таким високим рівнем і щодо обладнання, і щодо кваліфікації медпрацівників. Чути таке – справжня насолода для кожного без винятку члена нашого колективу! Адже це визнання таланту і щоденної кропіткої праці кожного нашого співробітника.

Впевнений, що і цей проект не стане винятком. Більше того, нам є чим поділитися і з колегами з Гарварду. Наприклад, під час зустрічі з меценатами, що фінансують цей проект, ми домовились про співпрацю і по інших напрямках (поза цим проектом). Вже за тиждень наші пропозиції будуть репрезентовані керівництвом MSD в Америці. Отже, коло співпраці з нашими американськими партнерами розширюватиметься. Участь в навчанні, що розпочинається сьогодні під проводом відомих тренерів з Гарвардського університету, візьмуть наші найкращі лікарі, які за результатами навчальної програми отримають сертифікати тренерів з курсу по боротьбі з післяпологовими кровотечами, і в свою чергу, розпочнуть навчання фахівців з усіх пологових будинків нашої області.

 

Олег Іщенко, зав. гінекологічним відділенням пологового будинку №3, м. Миколаїв

— Я очолюю групу швидкого реагування при акушерських кровотечах (Обласний територіальний центр екстреної медичної допомоги). Отже, якщо такі ускладнення виникають у будь-якому з пологових відділень району і області, ми маємо якомога швидше дістатися за викликом і надати невідкладну медичну допомогу.

У Миколаєві поки не має перинатального центру, тож у складних випадках підключається наша група. Зрозуміло, що за таких обставин, ми маємо ще менше часу (бо інколи відстань до районної лікарні – десять кілометрів і більше), аніж наші колеги, які працюють на місці. А це, своєю чергою, означає, що для нас дуже важливі ті вміння, які можна отримати на цьому тренінгу: з яких спеціалістів має складатися така група (команда); що має робити кожен з її членів; в який момент; за який термін; як налагодити оптимальну комунікацію в команді тощо. Іншими словами, як створити команду, спроможну діяти швидко, чітко, злагоджено, а значить – ефективно. І це, мабуть, навіть важливіше, аніж просто розширення своєї професійної ерудиції, бо такі навички не засвоїш з наукової літератури, а от тренуючись та ще й використовуючи досвід колег, яким вдалося досягти успіху на цьому шляху – можна і потрібно.

Отже на своє робоче місце я повернуся не з порожніми руками, натомість матиму чимало корисної інформації, нових ідей. До речі, деякі аспекти ми вже обговорюємо з моїми колегами по телефону і кожному з них, повірте, дедалі цікавіше самому пройти такий тренінг. Тож це велика вдача, що і у Миколаєві ми незабаром матимемо таку унікальну можливість.