24-26 червня 2012 року на відносно невеличкому грецькому острові Кос, де проживає трохи більше 30 тисяч осіб, відбувся 11-й Світовий Конґрес з Медицини Плода (надалі Конґрес). Саме на цьому острові жив і практикував славнозвісний лікар Гіппократ (цікаво, що грецькою він пишеться Ιπποκράτης* і незрозуміло, чому в російській мові на початку цього імені з’явився дзвінкий приголосний звук «Ґ», якщо такі ж грецькі «іпподром» чи «Іпполіт» залишилися без «Ґ»). До речі, грецькі вчені під час Конґресу нас здивували: теж користуючись терміном «присяга Гіпократа», вони визнають, що це є лише красивою легендою, а справжній автор цієї присяги невідомий

 

Учасників Конґресу повеселив той факт, що у 30-35-градусну спеку на маленькому грецькому острові обов’язково зустрінеш чимало крамниць із вивіскою «ШУБЫ. МЕХА», написаних виключно російською мовою.

  У Конґресі взяло участь близько тисячі учасників, з яких лише 5 лікарів були з України, і до них долучилася українка з Росії — колишня львів’янка пані Мирослава Філіппова (Булка) — заслужений лікар РФ, працює в Інституті медичної генетики у м.Томськ, голова Томської регіональної громадської організації «Центр української культури «Джерело».

  Подорожні враження та корисну й цікаву медичну інформацію могли почути учасники 40-го засідання Клубу Перинатальних Пятниць (КПП), яке цього разу проходило в форматі переказу доповідей з Конґресу.

  Гінеколог клініки «Надія» Марина Соколова познайомила аудиторію з серією доповідей, присвячених вибору зародків для запобігання багатоплодовим вагітностям та положничим проблемам у старших пацієнток. Автори доповідей зробили важливі висновки про зміни за останні десятиріччя підходів до ведення жінок після ДРТ: протоколи слід ще більше індивідуалізувати, і враховувати не лише вік, індекс маси тіла (ІМТ), гормональний профіль та оваріальний резерв, а й враховувати різну чутливість до ФСГ та ЛГ. Щодо вагітностей після 45 років, кількість яких зростає в світі, рекомендовані просівні дослідження перед вагітністю: для пошуку цукрового діабету, гіпертонії, захворювань щитоподібної залози; ЕКГ+/- стресовий тест, мамографія. Радять запобігати багатоплодовим вагітностям через зростаючі материнські та плодові ризики, а також планувати розродження у 38-39 тижнів для зниження ризику смерті плода.

  Діафрагмальні кили складають близько 8% усіх вад розвитку плодів. Розповідь асистента катедри акушерства, гінекології та медицини плода НМАПО Віктора Ошовського «Діафрагмальна кила: кількісна оцінка розвитку легень; співвідношення об’ємів печінки та грудної порожнини» була дуже змістовною, складалася з додаткових пояснень. При діафрагмальній килі важливою є оцінка розвитку легень, адже при цій ваді, крім механічного тиску на легені, існує ще проблема підвищеного опору легеневому кровоплинові, надлишків фіброзної тканини, браку м’язових волокон, низької відповіді на катехоламіни. Пан Ошовський розповів про внутрішньоутробний спосіб лікування шляхом фетоскопічної оклюзії трахеї (FETO, Fetal EndoTracheal Occlusion) за допомогою силіконового балону. Оклюзія трахеї плода призводить до накопичення у легенях власного секрету, що сприяє розправленню легень, зростанню повітряних шляхів і судин та виштовхуванню вмісту кили назад до черевної порожнини. Також було докладно пояснено вартість легенево-головного співвідношення (LHR, Lung-Head Ratio), кількісного легеневого показнику (QLI, Quantitative Lung Index) для прогнозу наслідків лікування; нагадано про корисні перинатальні калькулятори (що знаходяться у вільному доступі через Інтернет), електронну стежку до яких можна легко знайти на сторінці «Фонду Медицини Плода, Україна» у розділі «Корисні е-стежки для лікарів» — www.fmfua.com/fmc .

  За словами доповідача, оцінка розвитку легень є вкрай важливою для належного консультування родини, визначення доцільності трахеальної оклюзії, планування рівня розродження. Для забезпечення добрих наслідків перинатального лікування середніх і тяжких випадків діфрагмальних кил вкрай необхідним є наступництво у наданні медичної допомоги.

 Олена Костюк, доцент катедри неонатології НМАПО, представила доповіді вченого з Великої Британії Agostino Pierro «Некротичний ентероколіт та дефекти передньої черевної стінки. Нові погляди та стандартні практики», справедливо та емоційно звернула увагу на проблеми вітчизняної неонатології та дитячої хірургії (відсутність у вітчизняних медичних закладах навіть апаратів для інгаляції закису азоту, не кажучи вже про ЕКМО – екстракорпоральну мембранну оксигенацію, труднощі виконання радіологічних досліджень новонародженим). Пані Костюк, як і багато з присутніх учасників КПП, висловила побажання покращення наступництва в роботі акушерів-гінекологів, неонатологів та дитячих хірургів.

  Олексій Соловйов переповів доповіді з Конґресу щодо оперативних фетоскопій, на яких спеціалізується клініка «Надія»: «Ускладнення одноторочкових двієнь; Модифікація ступенів за Quintero; Лазер до 17 та після 26 тижнів; наслідки дослідження Eurofetus II; Вибірковий фетоцид після 24 тижнів». На жаль, наслідки багатоцентрового випадковісного дослідження Eurofetus II щодо оперативних фетоскопій при 1-му ступені синдрому близнюкового перетікання на Конґресі не були оприлюдненими, оскільки дослідження ще триває через недостатню кількість спостережень для статистично достовірних висновків.

  Закликаємо своїх колеґ: якщо дійсно хочете жити у сучасному медичному світі, то просто живіть у ньому! :) І вже зараз починайте готуватися до участі у 12-му Світовому Конґресі з Медицини Плода, що планується 2013 р. в Іспанії.

 

У статті збережено мову

та правопис авторів

 

* у різних мовах перша літера пишеться і промовляється м’яко: Hippocrates (англійська), Хипократ (болгарська), Ippocrate (італійська), Хиппократэс (монгольська), Хипократ (сербська) тощо.