Вступ

У сучасній медицині набуття практичних навичок є непростим завданням як для молодого лікаря, так и для досвідченого фахівця, який дбає про власне професійне вдосконалення.

З одного боку, вимоги до якості медичної допомоги та професійного рівня медичних працівників неухильно зростають, судові позови дедалі частішають, і все більше професійних помилок висвітлюють ЗМІ, формуючи у суспільстві загальний образ «поганого лікаря».

З іншого боку, існує об’єктивний та абсолютно реальний парадокс у системі навчання лікарів. Справа у тому, що отримати знання сьогодні дуже легко. Інформаційний простір відкритий – читай, вивчай, спілкуйся! Набагато складніше отримати навички. Пацієнт вимагає якісної допомоги, досвідченого лікаря, і не дозволяє, щоб на ньому навчались. Крім того, навички екстреної допомоги слід отримувати заздалегідь. Це особливо актуально для тих ситуацій, які виникають рідко, але потребують швидкого реагування та правильних дій. До того ж, кожна людина здатна забувати те, що вона не використовує кожен день у своїй роботі, тому навички необхідно регулярно підтримувати та удосконалювати.

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю