«З турботою про Жінку» поновлює рубрику «Юридична консультація».

На запитання наших читачів відповідає Олена Іванівна Бабич – медичний адвокат, партнер юридичної компанії «Бабич, Сисоєнко і Партнери».

 Чи має право лікар видати жінці довідку про декретну відпустку з 31 тижня, якщо жінка отримала вид на проживання на 32 тижні вагітності, але встала на облік вчасно (7–8 тижнів) і знаходилася під наглядом лікаря?

Тимчасова непрацездатність працівників засвідчується листком непрацездатності. Видача інших документів про тимчасову непрацездатність, окрім випадків, передбачених законодавством, забороняється.

Відповідно до п. 1.3. Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ України за №455 від 13.11.2001 р., листок непрацездатності видається:

  • громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, які проживають в Україні і працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності та господарювання, або у фізичних осіб, у тому числі в іноземних дипломатичних представництвах та консульських установах;
  • особам, обраним на виборні посади до органів державної влади, місцевого самоврядування та інших органів, у тому числі громадських організацій.
  • членам колективних підприємств, сільськогосподарських та інших виробничих кооперативів.
  • особам, які забезпечують себе роботою самостійно (займаються підприємницькою, адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності, у тому числі члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок).
  • громадянам України, які постійно проживають на території України та працюють на умовах трудового договору (контракту) за межами України і не застраховані у системі соціального страхування країни, у якій вони перебувають.

Відповідно до п. 1.13. Інструкції «іноземцям, які тимчасово перебувають на території України і не працюють на підприємствах, в установах і організаціях України, видається витяг з медичної карти амбулаторного чи стаціонарного хворого, де вказується термін тимчасової непрацездатності, якщо інше не передбачено міжнародними угодами».

Згідно п. 6.1. Інструкції «листок непрацездатності у зв'язку з вагітністю і пологами видається за місцем спостереження за вагітною з 30 тижнів вагітності один раз на 126 календарних днів (70 календарних днів до передбачуваного дня пологів і 56 – після).

У даному випадку варто пам’ятати, що жінкам, які не підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, видається довідка форми №147/о «Довідка для призначення і виплати державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам, які не застраховані у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування», затвердженої наказом МОЗ України від 18.03.2002 року за №93, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 09.04.2002 року за №346/6634.

Така довідка видається вагітним жінкам і породіллям (у тому числі неповнолітнім) з числа:

  1. Службовців Збройних Сил, Прикордонних військ, СБУ, військ цивільної оборони, інших військових формувань та з числа осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ.
  2. Звільнених з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи та організації незалежно від форми власності за умови, що вагітна жінка була звільнена з роботи не раніше ніж за шість місяців до набуття права на одержання допомоги.
  3. Зареєстрованих у державній службі зайнятості як безробітні.
  4. Аспіранток, докторанток, клінічних ординаторів, студенток вищих навчальних закладів I–IV рівнів акредитації.
  5. Непрацюючих жінок.

Така довідка також видається громадянкам України, іноземкам та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні, а також особам, що набули статусу біженця і мають право на державну допомогу на умовах, передбачених Законом України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми», іншими законами або міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.