Шановні читачі!

Пропонуємо до вашої уваги матеріал, який продов­жує тему грудного вигодовування та пов'язаних з цим питань та проблем у 20 столітті (див. ЗТЖ №3/2016). Публікується за матеріалами всесвітньо відомого медичного часопису Lancet (Lancet, Volume 387, No. 10017, p491–504, 30 January 2016)

Інночентійська декларація в повному об’ємі ще не реалізована

У 20-му столітті поширеність грудного вигодовування в країнах з високим рівнем доходів зменшилась. Аналогічні тенденції спостерігались і в країнах з низьким та середнім рівнем доходу серед жінок, які жили в місті, мали вищу освіту та високі доходи. Замінники грудного молока сприймались як щось новітнє та престижне, натомість, грудне вигодовування асоціювалось з бідністю та було непопулярним.

У серпні 1990 року політичними діячами та міжнародними організаціями була прийнята Інночентійська декларація, в якій зазначалось, що всі діти повинні отримувати «винятково грудне вигодовування від народження до 4–6-місячного віку [За рекомендаціями ВООЗ 2001 р. – до 6 місяців], та обов’язково продовжувати грудне вигодовування далі».

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю