Колектив експертів створив інформаційний матеріал для батьків недоношених дітей. Значення цієї події для самих батьків і медичного персоналу обговорювалося на прес-конференції

 

Особливіть педіатрії у тому, що лікар одночасно працює з пацієнтом та його батьками. Спілкування з останніми інколи забирає чи не більше часу та сил, ніж витрачається на сам лікувальний процес. Тому створення у рамках діяльності україно-швейцарської Програми «Здоров’я матері та дитини» «Щоденника перебування у ВІТН» стало справжньою подією, з нагоди якої у квітні відбулася прес-конференція кафедри неонатології НМАПО ім. П. Л. Шупика, україно-швейцарської Програми «Здоров’я матері та дитини» та організації «Раненько».

Кожен з учасників висловив свою думку про «Щоденник…».

 

Керівник офісу з впровадження україно-швейцарської Програми Наталія Рябцева: «Ми хочемо допомогти батькам недоношеної дитини почуватися впевнено. Розуміти, що відбувається з малюком, що роблять лікарі, що це за апаратура, знати, як доглядати за дитиною, чим її порадувати, на що звернути увагу, мати можливість одразу зробити нотатки.

Для цього ми й розробили цей Щоденник, над яким працювали провідні українські спеціалісти, використовуючи найкращі світові зразки.

Такі ініціативи дуже важливі, і я рада, що вони знаходять підтримку зі сторони Швейцарської Конфедерації».

 

 Завідувач кафедри неонатології НМАПО імені П. Л. Шупика Єлизавета Шунько: «В Україні щорічно народжується близько 23 тисяч недоношених малюків, 3800 з них – з дуже малою масою тіла (менше 1500 грамів); у тому числі, близько 1300 дітей з екстремально малою масою тіла (менше 1000 грамів). Згідно з Наказом МОЗ, з 1 січня 2007 року в Україні реєструється кожен малюк, що народився, починаючи з повних 22-х тижнів вагітності. Відповідно, для неонатологів процес інтенсивної терапії та виходжування таких новонароджених є значно складнішим, а для сім’ї, в якій така дитина народилася, це великий стрес та розгубленість. Адже передчасні пологи  – завжди стресова ситуація для батьків недоношеної дитини. Така дитинка – не просто новонароджений з малою масою тіла і зростом. Недоношена дитина має низку особливостей. Коли батьки розуміють, що відбувається з їхньою дитиною і чому, вони правильно оцінюють ситуацію. І, що важливо, «Щоденник…» написаний простою, доступною кожному мовою».

 

Керівник організації «Раненько» – першої онлайн-платформи для підтримки батьків недоношених дітей в Україні, Олександра Балясна: «Моя дитина також народилася недоношеною з вагою трохи більше 1200 гр. Я добре пам’ятаю свій страх та нерозуміння того, що відбувається, безпорадність. Запитань було дуже багато, відповіді різні, інколи навіть суперечливі. Якби у той час у мене був такий «Щоденник…», мені було б значно простіше впоратися із ситуацією.

Я сподіваюся, що це видання допоможе родинам, у яких є недоношені дітки, впоратися із непростою проблемою».

 

«Щоденник перебування у ВІТН» надруковано у кількості 15 тисяч примірників, які вже розповсюджено в усіх перинатальних центрах та обласних дитячих лікарнях України безкоштовно.

В кінці травня було видано додатковий тираж російською мовою, 10 000 екземплярів було роздано у медичні заклади південних та східних регіонів України.

Завантажити «Щоденник…» українською чи російською мовою можна на сайті україно-швейцарської Програми «Здоров’я матері та дитини», скориставшись посиланням http://motherandchild.org.ua/ukr/resource/479.