18 грудня в Києві відбувся майстер-клас «Внутрішньоутробні та перинатальні інфекції» для акушерів-гінекологів та неонатологів. Доповідачі – проф. Люк де Катт, зав. відділенням пренатальної діагностики та медицини плода Університетського госпіталю м. Льовен (Бельгія) та проф. Дмитро Добрянський з кафедри педіатрії ЛНМУ ім. Данила Галицького розповіли про найновіші світові тенденції у терапії та діагностиці інфекцій, збудниками яких є ЦМВ, вірус герпесу, токсоплазма, стрептокок групи В та парвовірус В19.

Окрім світового досвіду, Дмитро Олександрович презентував найновіші напрацювання Асоціації неонатологів України, тож лікарі мали змогу порівняти практики. Але найголовнішим було те, що неонатологи та акушери-гінекологи навчалися спільно, задавали доповідачам запитання, дискутували. Спільно намагалися зрозуміти, коли, як і хто саме може допомогти жінці, плоду, новонародженому. Квінтесенцією стали слова проф. Де Катта: «Для успішного догляду за немовлям акушер-гінеколог повинен передати неонатологу не лише дитину, а й анамнез матері».

Найбільше запитань викликала секція, що стосувалася ЦМВ-інфекції, жоден лікар не хотів вірити у те, що поки немає вакцини, медицина безпорадна перед збудником. Певні розбіжності між думками лікарів виникли на фоні такого простого і давнього явища як грудне вигодовування. При яких інфекціях можна годувати груддю? Виявилося, що протипоказань до грудного годування набагато менше, ніж користі від нього. (ЗТД опублікує в №1/2016 науковий огляд досліджень, які стосуються саме ГВ при ВУІ).

Майстер-клас був першим спільним заходом для акушерів та неонатологів і цей вдалий формат «З турботою про» підтримуватиме надалі, адже права і ліва рука не можуть навчатися окремо!

Дорогі читачі, Новий рік вже настав, минуло й Різдво але побажання любові, достатку та здоров’я завжди актуальні. Злагоди Вам та успіхів в усіх починаннях!

Чекаємо Вас на сайті extempore.info та нових заходах від «З турботою про Дитину».

 

Ці та інші фото з майстер-класу:

https://goo.gl/photos/Q4BvAimwjTmyX1uZ7