28 липня 2015 року відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом. Основною метою події цього року було привернення уваги до проблем обізнаності про захворюваність вірусними гепатитами із закликом до громадськості, політиків і працівників охорони здоров'я діяти без зволікань для попередження випадків інфікування і смерті від гепатиту

 Це захворювання можна попередити за допомогою безпечної та високоефективної вакцини від гепатиту B. Проте більшість людей все ще не інформовані про ризики інфікування вірусом гепатиту В, а також про методи попередження та боротьби з даними захворюванням.

Всесвітня Організація Охорони Здоров'я (ВООЗ) у своїй стратегії боротьби з гепатитами приділяє основну увагу таким напрямкам:

  • підвищення рівня інформованості;
  • формування політики на підставі реальної ситуації;
  • профілактика гепатиту за допомогою повного курсу вакцинації всіх новонароджених трьома дозами протягом першого року життя, забезпечення безпеки ін'єкцій та препаратів крові;
  • доступ до служб моніторингу, скринінгу і лікування при гепатиті В.

З 1982 року в усьому світі використано більше 1 мільярда доз вакцини проти гепатиту В. У багатьох країнах, де зазвичай від 8% до 15% дітей ставали хронічно інфікованими вірусом гепатиту В, вакцинація скоротила показники хронічної інфекції серед імунізованих дітей до менше ніж 1%. [ІІ]

На початок 2015 року захворюваність на хронічний гепатит В в Україні склала 3,36 на 100 тис. населення. [ІІІ]

21 липня 2015 в Києві напередодні Всесвітнього дня боротьби з гепатитом, за підтримки компанії Глаксо Сміт Кляйн Фармасьютікалс Україна та за участі провідних експертів у сфері охорони здоров'я, відбулася зустріч з пресою, присвячена обговоренню основних проблем, пов'язаних із захворюваністю на гепатит в світі та в Україні.

Подія пройшла під гаслом: «Основний фокус в боротьбі з гепатитом – на його попередженні», а його метою стало донесення до громадськості важливості бути обізнаними про загрози інфікування вірусними гепатитами та методи попередження.

 

«Проблема інфікованості вірусом гепатиту В все ще залишається недооціненою системами охорони здоров'я багатьох країн світу, у тому числі України. Важливим фактором у розумінні ризиків зараження вірусом гепатиту є його висока здатність до інфікування: вірус гепатиту В у 50–100 разів більш контагіозний, ніж вірус імунодефіциту людини (ВІЛ)», – розповіла медичний радник Глаксо Сміт Кляйн Фармасьютікалс Україна Лілія Анастасій в контексті небезпеки зараження вірусним гепатитом B та важливості попередження цього захворювання.

«Гепатит В є керованою інфекцією. Ефективність рівня захисту від захворювання вірусним гепатитом B за допомогою вакцинації становить більше 95%. Тривалість поствакцинального імунітету зберігається протягом, щонайменше, 20 років».

«Рівень охоплення трьома дозами вакцини від гепатиту В в Україні – менше 50%, що є незадовільним показником. Громадськість повинна говорити про цю проблему. Вакцинація за бюджетні кошти в Україні сьогодні добровільна. Важливими чинниками у попередженні інфікування вірусним гепатитом В в Україні, в першу чергу, є спільні зусилля держави, медичної спільноти та громадськості для досягнення показника охоплення дітей вакцинацією проти гепатиту В, відповідно до національного календаря щеплень», – зазначив Федір Лапій, д. мед. н., доц. кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім. Шупика, головний позаштатний дитячий імунолог м. Києва. «Рівень інфікованості вірусом гепатиту B вагітних жінок в Україні залишається достатньо високим, що робить вакцинацію новонароджених особливо актуальною. При цьому ризик розвитку хронічної форми гепатиту В, з вкрай несприятливим результатом у майбутньому, для дитини першого року життя становить 90%», – додав Федір Лапій.

 

Щодо проблеми обов'язкової вакцинації основних груп ризику в контексті небезпеки інфікування вірусним гепатитом В розповів директор ВГО «Зупинимо гепатит» Дмитро Коваль: «В Україні відсутній національний реєстр хворих на хронічний гепатит В та обов'язкова вакцинація основних груп ризику: медичних працівників, військовослужбовців і співробітників МВС, пожежників та представників оперативних служб, пацієнтів з хронічними захворюваннями та ін. Особливо актуальним для України на сьогоднішній день є наша співпраця з Міністерством оборони у питаннях проведення вакцинації військовослужбовців проти вірусних гепатитів А і B з метою забезпечення їх безпеки при проходженні служби».