Резюме:

У матеріалі представлено сучасні погляди на епідеміологію, патогенез, клініку та діагностику такого грізного стану, як тромбоз глибоких вен під час вагітності. Викладено основні підходи до лікування цього захворювання, зокрема, використання низькомолекулярних гепаринів. Процитована велика кількість досліджень, що мають доказову базу.

Ключові слова:

Вагітність, тромбоз глибоких вен, венозна тромбоемболія, низькомолекулярні гепарини

DOI
https://doi.org/10.37529/ztz.2020.6/6-2020-7

ВСТУП 

Вагітність та післяпологовий період є добре встановленими факторами ризику розвитку венозної тромбоемболії (ВТЕ), яка зустрічається з поширеністю 1 на 1600 випадків [1–7]. «Накладення» симптомів вагітності на клінічну картину ВТЕ може ускладнити вчасну постановку діагнозу.

ВТЕ може проявлятися під час вагітності як ізольований тромбоз глибоких вен нижньої кінцівки, або згусток може відірватися від нижніх кінцівок і перейти до легень, представляючи собою легеневу емболію (ЛЕ) [8-10]. ЛЕ є сьомою провідною причиною материнської смертності, і причиною 9 відсотків смертей матерів [11–13]. Таким чином, виявлення тромбозу глибоких вен під час вагітності має вирішальне значення для запобігання смерті від ЛЕ.

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю