Резюме:

Сьогодні неможливо уявити ведення вагітності без використання ультразвукових технологій. УЗД багато років тому вкорінилося у перинатології та стало чи не «правою рукою» лікаря акушер-гінеколога, який спостерігає за зародженням та розвитком нового життя.

Проте щодо пологів, то традиційно оцінка та ведення жінок в пологах базується на клінічних даних. Діагностика слабкості пологової діяльності та прийняття рішень щодо необхідності втручання залежать здебільшого від оцінки розкриття шийки матки, визначення висоти стояння та позиції голівки плода за допомогою мануального вагінального обстеження.

У даній статті ми пропонуємо Вам ознайомитися із рекомендаціями такої авторитетної організації як ISUOG та дізнатися, які можливості відкриваються перед нами із впровадженням ультразвуку в пологовий залі.

 

Ключові слова:

УЗД, пологи, трансабдомінальне, трансперинеальне, висота стояння голівки, позиція голівки, кут прогресування, відстань «голівка-промежина», слабкість пологової діяльності, інструментальні вагінальні пологи.

DOI
https://doi.org/10.37529/ztz.2020.6/6-2020-6

 

Декілька слів про актуальність теми

Ні для кого не секрет, що з кожним роком кількість кесарських розтинів драматично зростає. Однією із причин оперативного розродження є відсутність динаміки просування голівки плода пологовим каналом [1-7]. Зазвичай просування голівки пологовими шляхами оцінюється клінічно за допомогою вагінального обстеження. Однак, клінічне обстеження з метою визначення позиції та висоти стояння голівки плода є неточним та суб'єктивним [18-25], особливо коли пологова пухлина ускладнює пальпацію швів та тім’ячок.

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю