Резюме:

Коарктація аорти – це вроджена вада серця, що зустрічається досить часто і становить 5–8% від усіх вроджених вад серця. Ця вада виникає як ізольовано, так і в поєднанні із іншими дефектами, найчастіше – двостулковим аортальним клапаном та дефектом міжшлуночкової перегородки. Діагностика даної вади серця є складною, оскільки клінічно вона проявляється гострою серцевою недостатністю у немовлят та артеріальною гіпертензією у старшому віці.

У статті представлено клінічний випадок пізньої діагностики коарктації аорти у 12-тирічної дівчинки, яка маніфестувала вираженим болем голови та підвищенням артеріального тиску до 170/90 мм рт. ст. Діагноз було остаточно підтверджено після проведення комп’ютерної томографії, після чого дитині було успішно усунено коарктацію шляхом балонної дилатації та проведено стентування низхідної аорти. У післяопераційному періоді у дівчинки залишається вторинна артеріальна гіпертензія на рівні 140/80 мм рт. ст.

Ключові слова:

Діти, коарктація аорти, артеріальна гіпертензія, балонна дилятація.

DOI
https://doi.org/10.37529/ztd.2020.1/2-20-12

 

Клінічний випадок

У приймальне відділення Львівської обласної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» бригадою швидкої медичної допомоги доправлена десятирічна дівчинка зі скаргами на виражений біль голови, запаморочення та підвищення артеріального тиску до 170/90 мм рт. ст., який був зафіксований шкільною медичною сестрою під час уроку.

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю