Резюме:

Тромбоцитопенія визначається, як кількість тромбоцитів нижче за нижню межу норми (зазвичай, <150000/microL), хоча в більшості випадків неускладнених вагітностей кількість тромбоцитів залишається в межах норми (150000–450000/microL). Найбільш поширеними причинами тромбоцитопенії під час вагітності є гестаційна тромбоцитопенія, прееклампсія та HELLP-синдром, хоча трапляються інші, більш рідкісні стани, що також розглянуті в даному матеріалі. При виборі тактики слід брати до уваги потенційні серйозні ускладнення для матері та плода, імовірну необхідність прийняття ургентних рішень щодо пологів, і можливу тромбоцитопенію плода.

 

Ключові слова:

Вагітність, тромбоцитопенія, прееклампсія, гестаційна тромбоцитопенія, імунна тромбоцитопенія, тромботична мікроангіопатія.

DOI
https://doi.org/10.37529/ztz.2020.4-5/4-5-2020-9

 

Вступ

Оцінка і менеджмент тромбоцитопенії під час вагітності та післяпологового періоду можуть бути складною, оскільки існують багато потенційних причин, причому деякі мають прямий стосунок до вагітності, а деякі – ні. Для багатьох причин немає діагностичних лабораторних тестів. При виборі тактики слід брати до уваги потенційні серйозні ускладнення для матері та плода, імовірну необхідність прийняття ургентних рішень щодо пологів, а також можливу тромбоцитопенію плода.

У матеріалі розглядається підхід групи авторів до визначення причини тромбоцитопенії у вагітних жінок, і до ведення вагітності та пологів, зокрема, у тих випадках, коли немає можливості чекати на повне діагностичне обстеження.

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю