Нові підходи до організації охорони здоров’я.

Досягнення. Досвід впровадження. Рекомендації

У розвитку медицини в Україні важливу роль відіграє діяльність міжнародних організацій та проектів, які приходять у країну з сучасними концепціями та ідеями щодо вдосконалення медичних послуг. З початку 2000-х років завдяки міжнародній співпраці було створено та впроваджено багато корисних та ефективних інструментів, підходів і продуктів, які ґрунтуються на доказових практиках і, водночас, адаптовані до українських реалій.

Один із таких міжнародних проектів — україно-швейцарська програма «Здоров’я матері та дитини», яка впроваджується в Україні за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації вже понад 15 років. За цей час напрацьовано величезний досвід у різних сферах: навчання медичного персоналу та керівників закладів охорони здоров’я, розробка навчальних матеріалів, клінічних протоколів, інформаційних матеріалів для лікарень та пацієнтів, здійснення якісного моніторингу діяльності медичних закладів, використання інформаційно-комунікаційних технологій тощо. Багато продуктів та напрацювань офіційно затверджені (наказами МОЗ України) та визнані на національному рівні (наприклад, частина навчальних матеріалів включена до освітніх програм НМАПО ім. П. Л. Шупика та медичних університетів).

 

Сьогодні напрацювання Програми найбільш комплексно впроваджено у чотирьох регіонах України – Івано-Франківській, Волинській, Вінницькій областях та АР Крим, які відчули цінність та ефективність Програми. Адже завдяки співпраці з проектом цим регіонам вдалося суттєво змінити свої підходи до навчання персоналу та оцінки роботи медичного закладу, вдосконалити управлінські методи та покращити показники діяльності.

На основі досвіду співпраці Програми з партнерськими регіонами було створено інформаційний комплект «Україно-швейцарська програма «Здоров’я матері та дитини». Нові підходи до організації охорони здоров’я. Досягнення. Досвід впровадження. Рекомендації», що складається з буклету та диску.

Буклет містить інформацію про основні напрацювання Програми, а також практичні рекомендації щодо їх впровадження в інших регіонах України. На диску можна знайти документальний фільм, в якому представлено особливості підходів та інструментів, а також думки фахівців, які брали участь у їх впровадженні, стикалися з труднощами, отримували результати й особисто переконалися у ефективності цих методів.

Окрім того, диск містить матеріали, напрацьовані у межах Програми: навчальні посібники, клінічні протоколи, матеріали для батьків, описи інструментів та інструкції з їх використання тощо.

Інформаційний комплект орієнтований, насамперед, на управлінців і організаторів охорони здоров’я усіх рівнів, медичних фахівців, вагітних жінок, мам, а також на молоді родини.

Варто зазначити, що з одного боку, досвід Програми є унікальним для України, з іншого боку, він нескладний з точки зору його впровадження у будь-якій області нашої держави.

Як кажуть партнери Програми, головне – бажання покращити ситуацію у перинатальній сфері та готовність інвестувати у це свій час.

Електронну версію інформаційного пакету можна знайти на веб-сайті Програми – www.mch.org.ua. А у цьому та наступних випусках нашого журналу ми представимо до вашої уваги деякі з іновацій, запропонованих і впроваджених Програмою.

 

Довідка

Співпраця між Швейцарією та Україною розпочалася ще у 1997 році. Сьогодні за підтримки Швейцарської Агенції з розвитку та співробітництва впроваджується остання фаза україно-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини», яка розпочалася у 2011 році та триватиме до квітня 2015 року. Основна мета Програми – покращити якість, ефективність та доступність послуг охорони здоров’я для матерів та дітей.

Особливостями Програми є її орієнтованість на реальні потреби охорони здоров’я матері та дитини; використання кращих європейських практик і підходів до організації системи охорони здоров’я та адаптація міжнародного досвіду до українських реалій. Окрім того, Програма активно співпрацює з Міністерством охорони здоров’я, місцевою владою, вищими навчальними закладами.

Більше про Програму можна дізнатися на офіційному веб-сайті –www.mch.org.ua