Німецький благодійний фонд «Фіторятівники» презентував громадськості перше сучасне відділення реабілітації у міській дитячій клінічній лікарні м. Львова

Львівська міська дитяча клінічна лікарня надає висококваліфіковану допомогу дітям міста та області. До складу лікарні входить стаціонар на 420 ліжок – 15 клінічних та 7 параклінічних відділень. У консультативній поліклініці лікарні надають консультації з 21-ї спеціальності.

У новому неонатологічному корпусі лікарні розгорнуто єдине в області відділення патології новонароджених.

Протягом року в цьому дитячому закладі охорони здоров’я проходять курс лікування 10 000 дітей; спеціалізація клінічної лікарні – неврологічні хвороби, захворювання шлунка, дихальних шляхів і серця. Декілька сотень малолітніх пацієнтів – сироти або напівсироти.

Тому підтримка лікарні благодійним фондом «Фіторятівники» Міхаеля Поппа настільки важлива для здоров’я українських дітей.

Серед дороговартісного обладнання, подарованого  лікарні – маніпуляційний стіл для діагностики та лікування неврологічних розладів за методом Войта, апарат для рефлексотерапії, апарат «Стабілан» для тренування вестибулярного апарату, ортопедичний пристрій  «МОТОmed», тренажери «Повітряна прогулянка», «Чарівна доріжка», «Космонавт», комплект сенсорних м'ячів.

Придбане обладнання забезпечить лікування неврологічних і нервово-м'язових недуг, порушень м'язової і серцевої діяльності, загальних захворювань опорно-рухового апарату, порушень координації рухів, а також дозволить зменшити важкість перебігу захворювань і прискорити досягнення оздоровчого ефекту. Буквально від сьогоднішнього дня призначатимуться процедури у режимі так званого психофізіологічного тренування.

До відділення реабілітації для лікування  приходять діти з усіх відділень лікарні – з травматологічного, хірургічного, неврологічного, першого і другого педіатричного, нефрологічного, урологічного. Курс лікування, як правило, триває 2 тижні. 

Пацієнти можуть відвідувати реабілітаційне відділення під час проходження лікування у стаціонарі. У кінці дня та протягом обіду і тихої години діти з усього міста, які знаходяться на амбулаторному лікуванні, можуть приходити до відділення реабілітації – це  діти, які лежали у лікарні і ще доліковуються.

Часто для реабілітації приїжджають діти з інших регіонів, попередньо з’ясувавши, чи є місце – з Івано-Франківської, Черкаської, Чернігівської,  Тернопільської областей та ін.

Медичні працівники для дітей проводять гімнастику та групові заняття. Батьки приходять на процедури разом із маленькими дітьми, вони намагаються навчитись усім вправам, щоб продовжувати заняття вдома. Для хворих діток, які хоч раз потрапляли до відділення реабілітації, персонал складає реабілітаційну програму та надає рекомендації щодо проходження повторних курсів.

Головний лікар міської дитячої клінічної лікарні Дмитро Іванович Квіт наголосив на важливості гарного самопочуття хворих дітей,  для якого необхідна якісна реабілітація. Головний лікар висловив вдячність голові правління «Біонорика СЕ» Міхаелю Поппу за подароване обладнання, яке допомагає дітям швидше адаптуватись після хвороби і входити у нормальний ритм роботи.

«Реабілітація – це комплекс соціальних, медичних та юридичних заходів, спрямованих на повернення людини до суспільства та нормальної діяльності. Якщо сьогодні реабілітаційно-експертна і протезна складова в Україні більш-менш поставлена, то медична реабілітація знаходиться у зародковому стані.

Розумічи це, ми ще в 2008 році поставили собі за мету створити у дитячій лікарні реабілітаційне відділення і наповнити його відповідним обладнанням. Не успадкованим від СРСР – не пристосованим для малих дітей та морально застарілим, – а сучасним обладнанням та тренажерами.

Цей проект здійснився, фонд «Фіторятівники» надав обладнання вартістю 67 тис. євро. Багато реабілітаційного обладнання, на жаль, не зареєстровано на території України. Ми змогли придбати і встановили у нашій лікарні тільки те обладнання, яке зареєстроване в Україні, дозволене для використання de iure. Такі механізми у нашій країні заважають, і тим не менше, ми обладнали реабілітаційне відділення для дітей.

Професор Міхаель Попп задекларував, що буде працювати з нами на постійній основі. Тому у наступному році ми запропонуємо допомогти отримати і встановити у лікарні три нові сучасні та якісні тренажери, які на той час уже будуть зареєстровані.

Репараційно-рекреаційна допомога в Україні знаходитья у зародковому стані. Є хороший приклад – Міжнародна клініка відновного лікування  професора В. І. Козявкіна у Трускавці, є поодинокі центри в Україні, але системної роботи немає і тому на урядовому рівні прийнята концепція державної програми медичної реабілітації, яка знаходиться на розгляді у Кабінеті Міністрів. На жаль, концепція ще не прийнята, але вона декларує дуже багато пунктів.

Медична  реабілітація дозволяє повертати до життя дітей, які перенесли важкі захворювання чи травми, які народились з вродженими вадами, допомагає  дітям увійти в суспільство, зменшити наслідки перенесених хвороб, повернутись до повноцінного життя.

Ми пишаємося тим, що дуже важкою працею та за підтримки фонду «Фіторятівники» нам вдалося, при дифіцитному фінансуванні, завдяки дипломатії та підтримці міського голови реалізувати цей проект. У цьому році ми отримуємо фактично два нові відділення – дитячої хірургії (перше у Західній Україні), яке ще юридично не оформлене, і перше у Західній Україні відділення реабілітації такого рівня», – повідомив головний лікар.

 

Звичайно, ми не могли залишитись осторонь цієї події, тому попросили фармацевта зі світовим ім'ям, голову правління та власника компанії «Біонорика СЕ», присутньої на ринках понад 50-ти країн світу, професора Міхаеля Поппа відповісти на кілька запитань:

– Скажіть, будь ласка, що для Вас є стимулом до здійснення соціально-відповідальних проектів?

– Я сам батько трьох дітей, і для мене немає нічого прекраснішого, ніж можливість заглянути у щасливі дитячі очі. Моя принципова етична позиція, що спонукає мене до соціально-відповідальної діяльності, – допомагати тим, хто найменше може допомогти собі сам, хто особливо залежить від нашої допомоги. Я хочу, щоб маленькі пацієнти, яким ми допомагаємо, змогли знову знайти радість життя, знайти надію.

Окрім того я, як підприємець, відчуваю соціальну відповідальність перед суспільством. Моя компанія  «Біонорика СЕ», завдяки унікальній філософії досліджень і виробництва, увійшла до лідерів ринку рослинних лікарських препаратів у ряді країн світу, останнім часом і в Україні. Для мене працівники цієї лікарні, як і будь-якої іншої клініки в Україні, – воістину герої. Бо Україна, яка стрімко розвивається, поки що не має можливості забезпечити фінансування охорони здоров'я в обсягах, характерних, наприклад, для Німеччини.

Сьогодні ми мали змогу переконатися, що ті гроші, які ми інвестували в цей проект, були використані з максимальною ефективністю. У багатьох з тих, хто проходив курс реабілітації у цьому відділенні, з'являється краще майбутнє, а це, власне кажучи, і є мета нашого фонду.

Наші фітопрепарати науково доведеної якості Синупрет®, Бронхіпрет®, Канефрон Н® або Мастодинон®, чию ефективність і практично повну відсутність побічних дій ми підтвердили результатами фармакологічних і клінічних досліджень – це створене нами нове покоління природних лікарських засобів. Часто вони є препаратами кращого вибору у порівнянні з хіміко-синтетичними медикаментами за багатьма показниками. Більше того, вибір на їхню користь несе з собою успіх, що можна продемонструвати на прикладі одного важливого співвідношення: при зростанні обсягу продажів на 81% «Біонорика СЕ» протягом останніх шести років розвивалася не тільки швидше фактично стагнуючого (0,7%) фармацевтичного ринку України, але і перевершила показники ринку фітопрепаратів, який зумів додати 17,6%. Унікальні показники якості і ефективності наших рослинних препаратів отримали особливо високу оцінку провідних вчених, медиків, університетів і клінік України.

– Наскільки мені відомо, це не перша допомога фонду «Фіторятівники» лікарні, адже близько року тому тут була відкрита реабілітаційно-ігрова кімната. Чи Ви плануєте у подальшому надавати допомогу Львівській міській дитячій клінічній лікарні?

– Фонд «Фіторятівники» профінансував у цілому 15 проектів з надання допомоги соціально-неблагополучним об'єктам і лікарням. Більшість проектів в Україні реалізовані. Львівський проект – ще одна «цеглинка» у будівлю нашого співробітництва, і не остання в Україні, у чому можу вас запевнити. Наша філософія – не йти куди-небудь, дати гроші, а потім щезнути, а діяти так, щоб лікарня, якій ми допомагаємо, і діти, які лікуються тут, знаходилися під нашою опікою протягом тривалого часу.

Мені сьогодні дуже приємно відмітити, що кабінет медико-психологічної реабілітації «Фітоленд», який ми заснували, допомагає пришвидшити одужання діткам віком від 1 до 12 років, які тривало та неодноразово перебувають на стаціонарному лікуванні з захворюваннями нервової системи, опорно-рухового апарату та ДЦП.

Запитайте будь-якого вченого, будь-якого лікаря, і вони підтвердять вам, що діти, які страждають на тяжку хворобу, одужують тим швидше, чим швидше вони можуть відволіктися від своїх тілесних і душевних страждань. Тому доброзичлива лікарняна атмосфера «Фітоленду» дозволяє діткам релаксувати, зняти стрес, а, отже, зміцнює імунну систему. Інша  перевага ігрової кімнати полягає у тому, що скорочення періоду лікування, як правило, зменшує період вживання медикаментів, що обмежує ймовірність формування резистентності у випадку антибіотикотерапії.

– Які найближчі плани діяльності фонду «Фіторятівники»  в Україні?

– Як і раніше, будемо допомагати першій урологічній клініці Києва. Ми вже подарували їм лапароскопічне обладнання та обладнання для проведення операцій на сечоводі у маленьких дітей. У 2013 році ми плануємо подарувати ще й діагностичне обладнання. У Дніпропетровську у цьому році ми запланували санацію майже цілого відділення.

Основна думка, яку мені хотілось би висловити, така. На землі нам відпущено короткий термін і потрібно його прожити максимально благотворно.