Резюме:

Сучасні досягнення інтенсивної неонатології значно підвищили рівень виживання передчасно народжених особливо з надзвичайно низькою вагою. У подальшому постають питання довгострокових наслідків, зокрема метаболічних порушень. 

Метаболічне захворювання кісток (МЗК) передчасно народжених дітей – це порушення мінералізації кісткової тканини у дітей народжених передчасно з дуже низькою та надзвичайно низькою вагою тіла за рахунок недостатнього надходження мінералів, білку, ятрогенного впливу, недостатньої фізичної активності, що проявляється неспецифічними клінічними, біохімічними та радіологічними симптомами. Розвивається у період з 3-х до 12-ти тижнів постнатального віку.

Частота захворюваності чітко корелює з гестаційним віком (ГВ)  і коливається від 16% до 40% у дітей з дуже низькою вагою тіла при народженні (<1500 г), від 30% до 70% у дітей з надзвичайно низькою вагою при народженні (<1000 г). 

Для ранньої діагностики важлива комплексна оцінка біохімічних маркерів МЗК розпочинаючи з 3-го тижня життя. Оптимізація повного парентерального харчування (ППХ) і скорочення його тривалості, успішне раннє досягнення повного ентерального харчування із забезпеченням достатніх рівнів мінералів є важливими цілями для профілактики і лікування МЗК у передчасно народжених дітей.

Ключові слова: Передчасно народжені діти, метаболічне захворювання кісток, остеопенія передчасно народжених, вітамін Д, збагачення грудного молока, повне парентеральне харчування.

Актуальність:

Сучасні досягнення інтенсивної неонатології значно підвищили рівень виживання передчасно народжених, особливо з надзвичайно низькою вагою [1]. Ці успіхи поставили як перед неонатологами, так і перед педіатрами нові актуальні питання, а саме довгострокові наслідки для здоров’я. Поряд з такими добре висвітленими порушеннями, як неврологічні та респіраторні, не менш важливими є метаболічні розлади. Одним з них є метаболічне захворювання кісток (МКЗ) або остеопенія передчасно народжених дітей [2]. 

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю