Резюме: видатний французький хірург Генрі Мондор (Henri Mondor) казав, що він може поставити діагноз інвагінації за телефоном, адже клінічна картина настільки типова, що її неможливо сплутати ні з чим іншим. Однак за даними вітчизняних авторів, частота помилок серед педіатрів та сімейних лікарів сягає 88,8%, та навіть серед дитячих хірургів – до 12%, що безумовно призводить до пізнього звернення хворих в хірургічні стаціонари та погіршує результати лікування. А чи зможете ви безпомилково розпізнати інвагінацію кишечника та своєчасно направити пацієнта до дитячого хірурга? У статті надано покроковий алгоритм прийняття рішення відповідно до моделі прийняття рішення при абдомінальному болі в животі, створеної подібно до філософії Advanced Trauma Life Support (ATLS) обстеження пацієнта.

Ключові слова: діти, інвагінація, кишкова непрохідність, біль в животі, алгоритм огляду, клінічне ультразвукове дослідження, ультразвукове дослідження у точці інтересу, point-of-care ultrasound, PоCUS.

Інвагінація – найрозповсюдженіша причина кишкової непрохідності та болю в животі у дітей до одного року. Однак при розумінні правильного діагностичного алгоритму та своєчасному зверненні пацієнтів це захворювання найлегше в діагностиці та лікуванні серед усіх причин гострого живота [4, 10, 12].  

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю