Резюме:

В №4-5 (106) за травень-червень 2020 р. журналу обговорювалися питання безпеки різних методів знеболення пологів для матері, зокрема, особливостей діагностики та ведення неврологічних ускладнень при виконанні нейроаксіальних методів знеболення, в обговоренні яких взяв участь к. мед. н., лікар-невролог Андрій Костюченко. На нашу думку, після по-справжньому мультидисциплінарного висвітлення різних проблем анестезіологічного забезпечення пологів настав час представити міжнародні рекомендації та дізнатися думку провідних експертів нашої країни щодо сучасних технічних та медикаментозних можливостей полегшення пологового болю.

Ключові слова:

Пологи, знеболення, парентеральна аналгезія, опіоїди, інгаляційна аналгезія, закис азоту

DOI
https://doi.org/10.37529/ztz.2020.6/6-2020-10

 

«Мы считаем, что среди всех прочих методов обезболивания наибольшими преимуществами обладает эпидуральная аналгезия, хотя она и воплощает в одном лице и ангела, и дьявола»

А. Зильбер, Е. Шифман (1997)

 

Про що будемо говорити

  • Наявність безпечної та ефективної аналгезії стало невід'ємним компонентом ведення пологів.
  • Серйозні дослідження можливостей лікування болю в пологах розпочалися тільки на початку XIX ст. Найперша публікація щодо можливостей використання нейроаксіальної аналгезії для знеболення пологів датована 1900 роком [1]. 
  • Протягом своєї історії акушерське забезпечення зазнало безліч модифікацій аналгезії та анестезії. У різні періоди часу були запропоновані немедикаментозні і медикаментозні варіанти знеболення пологів.
  • Нейроаксіальні методи вважаються найбільш ефективними методами полегшення болю, які найчастіше застосовуються для знеболення пологів та операції кесарів розтин [2].
  • Вимоги до анестезіологічного забезпечення вагінальних пологів мають свої особливості, котрі включають вибір оптимальної методики знеболення з урахуванням впливу не тільки на гомеостаз роділлі, але й на перебіг пологів, супутню акушерську та екстрагенітальну патологію та функціональний стан плода. 
Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю