Резюме:

У статті надано покроковий систематичний алгоритм роботи з педіатричним пацієнтом, який має скарги на біль в животі. Модель прийняття рішення при абдомінальному болі в животі створена подібно до філософії Advanced Trauma Life Support (ATLS) обстеження пацієнта. У статті надані та пояснені основні кроки, які потрібно виконати для обстеження пацієнта, а також наведені найважливіші ознаки, які вказують на загрозу для життя дитини. Використання наведеного алгоритму дозволить запобігти необгрунтованим госпіталізаціям з одного боку, та ускладенням несвоєчасно діагностованих хірургічних захворювань з іншого. 


Ключові слова:

Гострий живіт, біль в животі, алгоритм огляду, діагностичні шкали, клінічне ультразвукове дослідження, ультразвукове дослідження у точці інтересу, point-of-care ultrasound, PоCUS.

DOI
https://doi.org/10.37529/ztd.2020.1/1-20-7

ORCID 0000-0001-7850-5365 

Гострий біль в животі одна з найрозповсюдженіших скарг у дитячому віці, він може бути обумовлений широким діапазоном як хірургічних, так і не хірургічних захворювань. За даними Scholer та співавторів, серед усіх дітей з абдомінальним болем 1% має хірургічні захворювання, всі інші не потребують втручання дитячого хірурга [15]. У розвинених країнах з такою скаргою в першу чергу пацієнт звертається до свого сімейного лікаря або педіатра, адже він здатен забезпечити до 80% медичних потреб пацієнта завдяки широкій компетенції, сучасним знанням, базовій апаратурі та найбільш розповсюдженим аналізам та лікам. Отже, головним завданням сімейного лікаря, який оглядає дитину з болем в животі, є необхідність вирішити, чи пов’язані дані скарги з хірургічним захворюванням та чи несуть вони загрозу для життя дитини. Важливо розуміти, що вчасно виставлений діагноз є ключовим для запобігання значній кількості ускладнень та навіть смертей. 

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю