Рекомендації Британського товариства вивчення менопаузи і охорони здоров'я жінки, 2013 р.* (частина 2)

 

Menopause Int, опубліковано онлайн 23 травня 2013 р. DOI: 10.1177/1754045313489645

Он-лайн версію цієї статті можна знайти за посиланням: http://min.sagepub.com/content/early/2013/05/23/1754045313489645

Остання версія статті була опублікована 18 червня 2013 р. Видавець: SAGE. http://www.sagepublications.com. Від імені БТМ

 

Рекомендації щодо проведення замісної гормональної терапії (ЗГТ) Британського товариства з вивчення менопаузи (БТМ) призначені для доповнення Оглядів і рекомендацій з управління менопаузою БТМ, надісланих до Департаменту охорони здоров'я Великобританії і опублікованих в повному обсязі у Menopause International – виданні Британського товариства з вивчення менопаузи і Королівського коледжу акушерів і гінекологів, у повідомленні Консультативної групи експертів із забезпечення ефективного догляду за здоров'ям жінок

 

(Початок – у №6 (54) 2014)

Сексуальна функція/застосування андрогенів

Хоча сексуальна функція, у тому числі лібідо, сексуальне збудження, досягнення оргазму і рівень сексуального задоволення знижуються з віком, найбільш значне їх зниження відбувається саме в період менопаузи.

Жінки, які стурбовані зниженням сексуального бажання і відчуттям втоми, повинні отримати інформацію про можливість призначення андрогенів.

Наразі декілька ліцензованих андрогенних препаратів є доступними для широкого застосування жінками, хоча триває збір даних щодо їх ефективності і безпеки.

Тестостеронові імплантати і пластирі недавно були вилучені з ринку фармацевтичними компаніями з комерційних причин, а не з міркувань безпеки.

Тиболон має слабку андрогенну дію, яка може чинити сприятливий вплив на настрій і лібідо.

Тестостеронові гелі, ліцензовані для використання чоловіками, доступні в пакетах-саше або тубах 50 мг, 5 мл. Вони призначаються фахівцями як варіант замісної андрогенної терапії для жінок поза межами ліцензійних показань у зниженому дозуванні від 0,5 до 1,0 мл/день або 1/4 саше/туби через день.

Побічні ефекти і ризики андрогенних препаратів є мінімальними й зворотними, якщо рівень тестостерону підтримується у діапазоні фізіологічних для організму жінки концентрацій.

Деякі дослідження показали позитивний вплив їх застосування на кісткову систему, когнітивні функції, самопочуття і стан слизової піхви, але ці дані вимагають підтвердження.

Інші варіанти застосування андрогенвмісних препаратів, таких як ДГЕА сульфат, вимагають подальших досліджень для підтвердження їх ефективності та безпеки.

 

Зміни способу життя/альтернативи ЗГТ

Оптимізація раціону харчування і зміни способу життя повинні бути включені до програм рутинного ведення усіх жінок, що знаходяться у стані переходу до клімактеричного періоду та у подальшому.

Вагінальні біоадгезивні зволожуючі засоби є більш фізіологічним способом заміни вагінальної секреції, порівняно з вагінальними гелями. Ці засоби є гідрофільними, вони регідратують вагінальні тканини, що дозволяє їм стати розумною альтернативою вагінальним естрогенвмісним засобам.

Фармакологічні  альтернативи

Нещодавно проведений мета-аналіз декількох рандомізованих контрольованих досліджень показав незначну перевагу клонідину в порівнянні з плацебо.

Значна кількість доказів існує щодо ефективності застосування селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну (таких як флуоксетин і пароксетин) для лікування вазомоторних симптомів. Найбільш переконливими є дані стосовно селективного інгібітора зворотного захоплення серотоніну – норепінефрину (венлафаксин) у дозі 37,5 мг двічі на день для лікування проявів клімактеричного синдрому у пацієнток, які перенесли рак. Його найпоширенішим побічним ефектом є нудота, що обмежує практичну цінність цього лікарського засобу.

Останні роботи із дослідження застосування протиепілептичного препарату габапентину показали його ефективність у зниженні «приливів», порівняно з плацебо. Використання габапентину обмежене побічними ефектами, такими як в'ялість і сонливість, особливо при застосуванні його в високих дозах. Для зменшення побічних ефектів рекомендовано поступове збільшення дози на 300 мг щотижня, до максимального значення 1,2 г.

Фітоестрогени

Дані стосовно деяких достатньо досліджених препаратів, що містять у своєму складі фітоестрогени, продемонстрували деякі переваги, не тільки у плані полегшення симптомів, а й позитивної дії на кістково-м'язову і серцево-судинну систему.

Ефективність фітоестрогенів у полегшенні вазомоторних симптомів є нижчою, ніж традиційних препаратів для ЗГТ (максимальне скорочення симптомів становить 60% у порівнянні з 90–100% для традиційних препаратів ЗГТ).

На сьогодні поки що немає надійних даних про ефективність терапії фітоестрогенами стосовно частоти випадків ішемічної хвороби серця і переломів.

 

Ключові позиції

Рішення про застосування ЗГТ необхідно приймати індивідуально для кожної жінки, на основі неупередженого інформування щодо стану її здоров'я, щоб вибір терапії був повністю усвідомленим. Вибір дозування, режиму і тривалості ЗГТ також повинен бути індивідуальним з щорічною оцінкою переваг і недоліків її застосування.

Впродовж терміну використання ЗГТ не повинні мати місце її обмеження з довільних причин; якщо симптоми зберігаються, переваги від застосування гормональної терапії, як правило, переважають над ризиками.

ЗГТ, призначена у віці до 60 років, має сприятливе співвідношення користі та ризику. Вкрай важливо рекомендувати використання ЗГТ жінкам з ПОН, принаймні, до середнього віку настання менопаузи. При застосуванні ЗГТ у жінок старше 60 років, слід починати з більш низьких доз препаратів та віддавати перевагу трансдермальному шляху введення.

З огляду на тенденцію до старіння населення вкрай необхідним є продовження досліджень та пошук удосконалених препаратів для ЗГТ, покликаних посилити її переваги та мінімізувати побічні ефекти та ризики. Це дозволить оптимізувати якість життя та полегшити первинну профілактику відділених станів із пов'язаними із ними особистим, соціальним та економічним тягарем.

Повний перелік літератури знаходиться у редакції.

Матеріал підготувала Олександра Загородня.