Проспективне когортне дослідження

 

Fetal sex specific differences in human placentation. A prospective cohort study

 Placenta Volume 35, Issue 6, 

Pages 359-364, June 2014

www.placentajournal.org/article/S0143-4004%2814%2900123-4/abstract;

 

Автори: 

Z. A. Brown, S. Schalekamp-Timmermans, H. W. Tiemeier, A. Hofman, V. W. V.  Jaddoe, E. A. P. Steegers.

Переклад Олексія Соловйова.

Вступ

Нашим завданням було оцінити статеві особливості біомаркерів плацентації у першому триместрі при фізіологічних і патологічних вагітностях та їх залежність від впливів довкілля. Це дослідження є частиною Generation R Study, проспективним когортним дослідженням.

Методи

У дослідження були включені лише живі новонароджені після одноплодових вагітностей. Збудовано лінійну регресію для оцінки впливу статі на плацентарні біомаркери першого триместру.

Здійснено інтерактивний аналіз для оцінки взаємодії статі плода і довкілля. У першому триместрі оцінювалися рівні fms-like tyrosine kinase (s-Flt1), placental growth factor (PLGF), plasminogen activator inhibitor (PAI-2) та гомоцистеіну.

Результати

Були помічені суттєві розбіжності плацентарних біомаркерів, залежні від статі плода. Концентрації S-Flt1, PAI-2 та PLGF log були на 0,08 нг/мЛ (95% CI 0,05; 0,11), 0,07 нг/мЛ (95% CI 0,06; 0,09) та 0,04 нг/мл (95% CI 0,01; 0,06) вищими для жіночих послідів порівняно з чоловічими.

При вагітностях, ускладнених прееклямпсіями (PE), передчасними пологами (PTB) або народженням дітей, маленьких для свого віку вагітности (SGA), залежних від статі розбіжностей не спостерігалося. Інтерактивний аналіз показав, що рівні s-Flt1, PLGF та PAI-2 в послідах хлопчиків зменшувалися у разі гіпергомоцистеінемії, проте залишалися без змін у плацентах дівчаток.

Обговорення

Стать плода впливає на процеси ранньої плацентації з відмінностями, пов’язаними з пізнішими ускладненнями: PE, PTB чи народження SGA.  Це показує, що инші механізми, що спричиняють такі ускладнення, можуть домінувати над впливом статі плода. 

Відмінності щодо гомоцистеіну вказують на існування взаємодії між геном, що визначає стать посліду, й зовнішніми чинниками.

 

Висновки

Розбіжності плацентарних біомаркерів, залежних від статі плода, існують.