Науково-практична конференція та Пленум акушерів-гінекологів України – 2015. Секційне засідання «Медицина плода: актуальні та щоденні питання»

 

Стрес матері під час вагітності: наслідки для плода та новонародженого

О. Д. Щуревська, к. мед. н., каф. акушерства, гінекології та медицини плода НМАПО ім. П. Л. Шупика

Доповідь Оксани Дмитрівни була присвячена темі, яка, на жаль, з огляду на політико-економічну ситуацію в нашій країні залишається надто актуальною – «Стрес матері під час вагітності: наслідки для плода і новонародженого».

Спікер детально висвітлила проблему стресу під час вагітності, загальні механізми його дії і «критичні терміни» гестації, а також віддалені наслідки перенесеного перинатального стресу для емоційного, психічного і фізичного здоров’я людини.

Зокрема, спираючись на дані світової наукової літератури та власний професійний досвід, лікар зосередила увагу колег на необхідності замислюватися про віддаленні наслідки перенесеного матір’ю стресу для новонародженого та його здоров’я у дорослому віці: «Стреси та депресії вагітності можуть бути етіологічними чинниками загрози її переривання і впливати на розвиток емоційної сфери внутрішньоутробної дитини та стан її нервової системи. Г. І. Брехман вказує, що перинатальний стрес може бути фактором ризику розвитку шизофренії та біполярного афективного розладу в майбутньої дитини. Крім того, негативні емоції матері під час ускладнень вагітності можуть впливати на зміни з боку серцево-судинної системи пренейта.

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю