Резюме:

У статті надано покроковий систематичний алгоритм обстеження педіатричного пацієнта з підозрою на гострий апендицит відповідно до моделі прийняття рішення при абдомінальному болі в животі у філософії Advanced Trauma Life Support (ATLS) обстеження пацієнта. У статті надані симптоми, фізікальні, лабораторні та інструментальні дані, які вказують на гострий апендицит. Використання наведеного алгоритму дозволить запобігти необґрунтованим госпіталізаціям – з одного боку, та ускладненням несвоєчасно діагностованого гострого апендициту – з іншого. 

 

Ключові слова:

Діти, гострий апендицит, біль в животі, алгоритм огляду, діагностичні шкали, клінічне ультразвукове дослідження, ультразвукове дослідження у точці інтересу, point-of-care ultrasound, PоCUS.

ORCID 0000-0001-7850-5365 

DOI
https://doi.org/10.37529/ztd.2020.1/2-20-3

Гострий апендицит – це найчастіша причина хірургічного абдомінального болю, а його діагностика, мабуть, найбільш висвітлена в медичній літературі проблема. Не дивлячись на це, частота неправильно та несвоєчасно діагностованого апендициту та запізніх оперативних втручань залишається дуже високою. Особливо у дітей до трьох років. Так, наприклад, Mohammad Saquib Mallick зазначає, що з 106 оперованих з приводу гострого апендициту дітей дошкільного віку (відповідно до країни походження вік до 5 років), 60,3% мали ускладнені форми апендициту, що було обумовлено невірним діагнозом у 47 пацієнтів (73.4%) [9]. При цьому Belén Aneiros та співавтори відзначають, що частота помилок зростає пропорційно до того, чим меншим є вік пацієнта [4].

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю