Резюме:

Стаття висвітлює питання йододефіциту в Україні, його роль у розвитку йододефіцитних захворювань, небезпечних для вагітної жінки та майбутньої дитини та сучасних підходів до його діагностики, профілактики та лікування. Також наданий огляд останніх настанов Американської тиреоїдної асоціації (2017 року) стосовно діагностики та лікування гіпотиреозу під час вагітності та у період вигодовування дитини.

Ключові слова:

Йододефіцит, зоб, гіпотиреоз, вагітність, лактація.

DOI
https://doi.org/10.37529/ztz.2020.4-5/4-5-2020-13

 

Йододефіцит і вагітність

Відомо, що йод є есенціальним мікроелементом, необхідним для синтезу гормонів щитоподібної залози. Він практично не накопичується в організмі людини і повинен щоденно надходити з їжею і водою. 

Традиційно вважалось, що до йододефіцитних регіонів України відносяться тільки 7 західних областей — Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька, але надалі дефіцит йоду був виявлений також, у багатьох інших областях держави, таких як Рівненська, Житомирська, Київська, Чернігівська, Сумська, Донецька та Луганська. Епідеміологічні дослідження йодного статусу, які охоплювали широке коло населених пунктів цих областей, продемонстрували, що майже в половині з них спостерігався йододефіцит середнього ступеня тяжкості [1].

Купіть номер журналу, щоб прочитати статтю повністю